Обележено 130 година од Горачићке буне 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Обележено 130 година од Горачићке буне
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
20.02.2023 | 0 коментар(а)



Лучани - На данашњи дан навршава се 130 година од Горачићке буне, када је народ драгачевских села Горачића, Живице и Губереваца, бранећи своја уставна и законска права, пружио отпор либерално-напредњачком режиму председника Владе Јована Авакумовића.

Убијено је 18 сељака, присталица Народне радикалне странке, а рањено 21. Ова буна је била једна од многих у бурној унутарполизичком животу Србије у 19. веку, а једна од најупечатљивијих на концу владе династије Обреновић.

Фото: Глас западне Србије

Потомци настрадалих, представници Библиотеке општине Лучани и представници Народног музеја у Чачку присуствовали су данас полагању венаца у славу погинулима.

„Највише устаника из Драгачева, а међу највише и из целог чачанског краја, у време српских устанака за ослобођење од турске власти, дало је управо ово село. Горачићи су све до друге половине 20. века били највеће и најмногољудније село у Драгачеву. Након ослобођења од турског ропства, прецизније од издавања Трећег хатшерифа 1833. године у аутономној Кнежевини Србији у потпуности је укинут феудализам, те она постаје земља слободних сељака. Ова „слобода“ коју већина народа, не само у Турској, већ и у читавој Европи није имала, постала је елемент српског идентитета и важан гравитациони чинилац за велику миграцију неослобођених Срба из околних крајева. Ова „слобода“ пре свега се односи на спољни карактер, односно одбијање страног господарства, међутим, Србија је пред собом имала и другу и важну битку за стицање друге слободе — унутарполитичке. Притиснут све чешћим бунама кнез Милош пристаје на Устав, након чега ће ускоро и абдицирати, чиме се стуче први корак ка освајању и те друге, политичке „слободе“. Она је у почетку била резервисана за уски круг малобројног образованог и варошког становништва. Први корак ка омасовљавању политичке борбе донело је оснивање Народне радикална странка 1881. године, односно њеним уласком у српска села и укључивањем сељака у политички живот, чиме настаје нова етапа у политичком животу Србије”, рекла је Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачку.

Меморијални музеј Горачићке буне отворен је 29. новембра 1968. године.
Горачићи имају једно од најистакнутијих места у историји целог чачанског краја, не само Драгачева, у 19. веку. Најстарија црква у Драгачеву саграђена је 1807. године и налази се под заштитом државе као споменик културе.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


goraicka buna 130 godina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.321.857 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)