Prestolonaslednik na Ravnoj Gori odao počast generalu Mihailoviću 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Prestolonaslednik na Ravnoj Gori odao počast generalu Mihailoviću
Trenutno na sajtu: 478       |       Podeli:
21.05.2023 | 0 коментар(а)



Prestolonaslednik Aleksandar posetio je spomen kompleks na Ravnoj gori i odao poštu generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i svim

herojskim borcima Jugoslovenske vojske u otadžbini, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću.

Manifestaciju je organizovao „Ravnogorski pokret SRBIOORS“, a povod posete bila je 82. godišnjica otkako je (u to vreme) pukovnik Dragoljub Mihailović sa grupom od 25 oficira i vojnika došao na ovo mesto na planini Suvobor i započeo gerilsku borbu protiv nacističke okupacije. Kako Prestolonasledniku obaveze nisu dozvoljavale da dođe na Ravnu goru baš na samu godišnjicu, poseta je organizovana u prvom slobodnom terminu.

Okupljanje je počelo parastosom u crkvi Svetog Georgija, koji je predvodio arhimandrit Mihailo Biković, iguman manastira Jovanje, sa sveštenstvom valjevske eparhije, a potom je usledio program i polaganje venaca ispred spomenika generalu Mihailoviću. Prestolonaslednik je posetio i muzej na Ravnoj gori, posvećen Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini.

„Sa ovog svetog mesta iskra slobode i otpora okupaciji kao vatra se širila po celoj zemlji. Još jednom je poštovan zavet naših predaka i jasno pokazan onima koji su nastojali da porobe našu otadžbinu – da smo mi narod koji ljubi slobodu, uvek na strani dobra, i da ne trpimo okove.

General Mihailović i njegovi vojnici borili su se na dva fronta, protiv dve ekstremne ideologije, od kojih su obe u suprotnosti sa svakom vrednosti na kojoj naš narod stoji. U toj borbi uvek su bili verni našim korenima, našoj narodnoj baštini, i rečima zakletve koju su položili – „S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu!“. Oni su svoje živote stavili na oltar otadžbine u borbi za pravdu i slobodu. Njihovom žrtvom Ravna Gora postala je važan simbol za svakog pravog rodoljuba u našoj zemlji.

Iako su oni čija imena ovde neću spominjati pokušali da oklevetaju generala Mihailovića, njegovo ime je ostalo slavno i zapamćeno sa velikom ljubavlju i poštovanjem. Moram reći da su isto pokušali i sa imenom mog oca. Ali časni ljudi nikada nisu verovali u izmišljotine zapisane u „zvaničnoj“, diktiranoj istoriji, već su čuvali sećanje na istinu. I istina je pobedila, kao i uvek.

Odajući počast tim herojima, svi smo dužni da uvek budemo verni najvišim vrednostima i idealima pravde, odanosti, jedinstva, poštenja i pravičnosti. Neka se ime Ravne Gore uvek izgovara sa ponosom i dostojanstvom. Uvek moramo da budemo svesni koliko je tradicija Jugoslovenske vojske u otadžbini važna za našu zemlju, narod i istoriju“, naveo je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar u svom govoru, kaže se u saopštenju.

GZS/ TopPres




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prestolonaslednik ravna gora

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.769.829 посета
Тренутно на сајту: 478 посетилац(a)