Вучић: Неће бити лако, изненађен сам одлучношћу Срба 


Danas promenljivo oblačno i toplo sa lokalnom pojavom kiše              Preventivne preglede obavilo više od 23 hiljade građana Srbije              Tokom proteklog vikenda na putevima u Srbiji stanje bezbednosti saobraćaja značajno pogoršano              Požar na deponiji Duboko ugašen na površini većoj od 70 odsto, u toku aktivnosti na gašenju žarišta              Vučić - Grupa građana je dobila ogroman novac da ruši Čačak i Todorovića             

 
Вучић: Неће бити лако, изненађен сам одлучношћу Срба
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
07.11.2022 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић рекао је да је одлука о повлачењу из приштинских
Фото: ГЗС

институција била аутономна одлука нашег народа, да неће бити лако, али да су људи показали шта мисле.

„Данас је био скуп на коме никад мање људи није било довођено, а било је 10.000 људи. Где сте видели такав митинг? Замислите да у Београду дође 300.000 људи на митинг. Људи су јасно показали шта мисле", рекао је Вучић.

За нас је важно да сачувамо мир и стабилност, рекао је Вучић на ТВ Пинк и истакао да је данашњи митинг у Косовској Митровици прошао без инцидената.

Србија је изгубила суверенитет на КиМ 1999, Бриселски споразум купио мир

Вучић је истакао да је Србија фактички изгубила суверенитет на Косову и Метохији 1999. године, да је највећа грешка Србије било пребацивање разговора о КиМ из УН у ЕУ, а да је Бриселски споразум, какав год да је тај документ, купио мир за последњих 10 година.

Важно је, казао је, да грађани разумеју кроз шта је Србија прошла у претходним деценијама, шта у последњих 10 година, а шта у посленђих неколико месеци, по питању Косова и Метохије.

Оставкама Срба догодиле су се готово тектонске промене

Председник Србије оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.

Вучић је, у "Хит твиту", на питање да ли је перцепција јавности реална када се говори о томе да је ово најтежа ситуацији у историји, рекао је да не може рећи да је лак тренутак, али није ни први ни последњи такав.

Бар 20 пута сам спречавао Србе са севера да изађу из институција

Александар Вучић изјавио је да је бар 20 пута спречавао Србе са севера КиМ да изађу из институција, али да су му међународни представници обећали да ће бити одложено питање пререгистрације таблица на годину дана, што се није догодило, као што нису била испуњена и многа друга њихова обећања.

Вучић је рекао да је крајем јула могло да дође до великог и незапамћеног крвопролића на КиМ, јер су Албанци хтели да упадну на север, док Срби нису желели да се клоне већ су хтели да се супротставе.

Морало је да дође до овог тренутка

Председник је оценио да је морало да дође до овакве ситуација на КиМ, иако би он тактички сачекао још који дан или месец, али суштински није могло да се избегне, јер би било горе.

Истакао је да Срби на КиМ сада долазе у позицију у којој су у свом односу били Албанци 1990-тих година, сада ће наши људи да бојкотују њихове институције, да не разговарају са њима, да користе наше болнице и школе, да немају никакав контакт са њима.
Курти нема право да одузима таблице Србима

„Приштина нема никакво право да Србима одузима таблице КМ", истакао је председник и додао да представници Квинте обмањују јавност када кажу да Аљбин Курти на то има право, али да то треба да буде одложено десет месеци.

„Ни на какво право да се одузимају таблице Србима КМ они немају. Представници Квинте се позивају на погрешан члан или ако хоћете на тачан члан, али они не разумеју разлику између КС и РКС таблица. Једне су статусно неутралне...него се праве блесави, сто пута сам им поновио то него не смеју да кажу зато што је за њих Косово независна држава", рекао је Вучић.

Очување мира могуће ако САД пошаљу Кфор и Еулекс да обављају полицијске послове на северу КиМ

Председник Србије изјавио је да очувању мира на северу КиМ може да допринесе ако Американци затраже од Кфора и Еулекса да обављају полицијске послове на северу КиМ и упозорио да може доћи до катастрофе ако дођу Албанци на север КиМ.

„Ситуација је сада следећа - ако Американци буду довољно паметни и фер, они ће рећи Кфору и ЕУлексу да обављају полицијске послове на северу. Ммислим да то може да допринесе очувању мира, ма колико то трајало. А ако мисле да ће Албанци да дођу да уређују на северу, а на то немају право по Бриселском споразуму нити по вољи народа, плашим се да ће то водити у катастрофу", рекао је Вучић.

Надам се да би НАТО спречио Приштину да пошаље јединице на север

Александар Вучић истакао је да се нада да би НАТО, уколико би Приштина послала у овој ситуацији на КиМ јединице на север, имао довољно мудрости да то спречи.

Вучић је тако одговорио на питање у емисији Хит твит на Пинку који су могући сценарији у овој ситуацији на КиМ и да ли може Приштина да прогласи ванредно стање и можда пошаље своје јединице на север, Вучић је кратко рекао: "Може, али може и НАТО да их спречи у томе. Надам се да ће у НАТО бити довољно мудрости и зрелости да тако нешто спречи", истакао је Вучић.

У Берлин нисам био позван, увек је ишао премијер

Председник Србије оценио је бесмисленим писање појединих медија да је он, уместо да присуствује Берлинском процесу одлучио да присуствује вежби на Пасуљанским ливадама.

Вучић је казао да је премијерка Ана Брнабић од почетка учествовала на Самиту Берлинског процеса и додао да он није ни био позван.

Није у питању био војни дрон НАТО-а

Вучић је истакао да дрон, који је оборен у непосредној близини војних објеката у гарнизону Рашка, није био војни дрон НАТО-а.

На питање да ли је пронађен дрон или не после обарања, председник је рекао да ће Војска Србије и Војно-безбедносна агенција, ако буде било потребе, дати обавештење по том питању.

Од децембра могућа ВТО донираним репродуктивним материјалом

Председник је најавио да ће од наредног месеца и у Србији бити омогућена вантелесна оплодња са донираним репроудуктивним материјалом.

„Имам једну добру вест. Од почетка, можда 10. децембра, коначно ће и у Србији моћи да се врши вантелесна оплодња са донираним репроудуктивним материјалом. До сада смо плаћали покушаје ВТО, али ово није било могуће", рекао је Вучић.

У првих 10 месеци више страних инвестиција него лане

Председник Србије саопштио је да је прилив страних директних инвестиција у првих 10 месеци 3,462 милијарде евра, што је за око седам одсто више него прошле године.
„То је невероватно, јер је ово ратна година, али то је резултат нечег завршеног раније. Да не причам о корони”, рекао је Вучић.

Тек следи “Стаљинградска битка” у Украјини, сачуваћемо мир

Вучић је указао да следи тешко време, те да ће следећа зима бити још и тежа од ове, јер у рату у Украјини тек следи “Стаљинградска битра”, због чега је важно да ми очувамо мир и стабилност.

„Предстоји ’Стаљинградска битка’ у Украјини, то је битка за Херсон, у којој ће обе стране употребити на 10.000 тенкова, летелица, ракетне артиљерије… Запад верује да може Русе да сруши у тој борби, Русија верује да тако може да одбрани и сачува оно што је заузела и да рат привреде крају. То ће производити додатне проблеме и тенизје свуда", упозорио је Вучић.

ГЗС/Танјуг

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


aleksandar vucic odluka kosovo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.598.465 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)