Висећи мост спајаће Златиборски пут и средњовековну тврђаву 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Висећи мост спајаће Златиборски пут и средњовековну тврђаву
Trenutno na sajtu: 409       |       Podeli:
20.11.2021 | 0 коментар(а)



Ужице – Град на Ђетињи добиће јединствену туристичку aтрaкцију, која ће Ужице високо позиционирати на мапи посетилаца.
Средњовековна тврђава у Ужицу Фото: РИНА

У току су радови на геотехничким и геомеханичким испитивањима који су непходни за израду пројекта за будући висећи мост који треба да повеже Златиборски пут и ужичку средњовековну тврђаву. Биће дугачак 105 метара и широк три метра, а мост свакако треба испунити све неопходне услове у погледу безбеднoсти и сигурности.

Фото: РИНА

„У оквиру тренутних радова биће извршена бушења и са једне и са друге стране Старог града, на страни видоковца и Старог града, две бушотине у дубини 25м и 163м које ће омогућити стручњацима Рударско-Геолошког фактултета да одраде свој део посла. Надамо се да ћемо следеће године комплетирати документацију и кренути у реализацију. Предвиђено је да се ураде приступне стазе после моста, осветљење, студија оправданости, сва документа која су неопходна како би се комплетирао пројекат будућег моста,” рекао је Никола Максимовић директор ЈП „Ужице развој“.

Предвиђено је да то буде пешачки мост, који ће повезивати Стари град и видковац, који ће имати ограду, осигурање, пешачку стазу и са Старог града и са дела видиковца. Урађен је и плански документ који предвиђа паркирање 4 аутобуса и преко 30 аутомобила. Пројекат се финансира од стране Министарство трговине, туризма и телекомуникација са 10 милиона и Град Ужице са 5 милиона динара.

Обилазећи радове заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић подсетио је да је до сада у Ужички Стари град уложено око 70 милиона динара

“Од ресорног министарства добили смо 45 милиона динара, Град је уложио 16 милиона динара и од Америчке амбасаде смо добили 8 милиона динара. Урађена је комплетна реконструкција-конзервација свих зидина, доњег, средњег и горњег дела, завршили смо два спрата куле. У току је израда нових пројеката, радимо пројекат за водену кулу и за још један видиковац који ће бити готови до краја године. Иако још увек није доступан за посетиоце, због великог интересовања разматрамо могућност да Стари град викендом отворимо како би суграђани могли да дођу да виде шта је то урађено”, рекао је Стојадиновић.

 

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice grad tvrdjava srednjovekovna viseci most

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.120.382 посета
Тренутно на сајту: 410 посетилац(a)