Инфраструктурни коридори Голије у преднацрту плана 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Инфраструктурни коридори Голије у преднацрту плана
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
02.03.2017 | 0 коментар(а)



Ивањица - У Ивањици је одржана презентација Плана детаљне регулације коридора инфраструктуре на подручју Парка природе Голија. Општи циљ је стварање

услова за изградњу инфаструктурних коридора: "туристичког пута", водоводне и канализационе мреже и електроенергетске инфраструктуре, чиме би се обезбедило подизање еколошког капацитета и очување природних, предеоних и пејзажних вредности простора, повећала привлачност региона за инвестирање, односно развоја туризма и реализација планираних туристичких локалитета у Парку природе.

Обухват плана захвата делове 49 катастарских општина, пет локалних самоуправа које се територијално простиру на Голију.

"План детаљне регулације ради се истовремено за пет локалних самоуправа и разрађује укупно 700 километара коридора. Највећи део њих су на територији Ивањице, пошто 50 одсто Парка природе Голија припада овој општини. Тема плана је да се укупни садржаји на овој планини боље саобраћајно повежу међусобно и са окружењем и да се адекватно комунално опреми простор туристичких локалитета, али и будућих садржаја на Голији као што је ски центар", рекла је Драгана Бига, одговорни урбаниста "Архиплана" из Аранђеловца.

Туристички пут који прати ободне делове Одвраћенице и унутрашњост територије овог локалитета биће дуг укупно 117 километара, док ће се он на ивањичкој територији протезати на 78.

Присутни на презентацији, затражили су да се кроз дораду плана у наредном периоду посебно обрати пажња на изостанак трасе туристичког пута која треба да крене из Девића, успут повезујући насељена места до саме Одвраћенице. Према презентованом првом нацрту, туристички пут кроз унутрашњост будућег зимског центра, из правца Ивањице полази из Голијске Реке, па трасом преко Градца и Брусника стиже у срце ризорта.

На презентацији плана, фото: РАС Србија/Беба Бојовић

У оквиру водоводне инфраструктуре, план разрађује изградњу водоснабдевања из 13 праваца свих пет општина и градова на овој планини, укупне дужине од 200 километара. На подручју општине Ивањица то су системи "Црна река", "Вучак" и "Колешница", дужине око 100 километара.

Планирана канализациона инфраструктура биће дуга 236 километара у оквиру 14 система. Њихова дужина на ивањичком делу планине је 125 километара, а предвиђени системи су: "Врхови – Одвраћеница", "Куманица", "Вучак", Беле Воде - Дајићи", "Голијска река", "Девићи", "Придворица" и "Остатија".

Коридори планиране електроенергетске инфраструктуре такође разрађују детаљне трасе пружања далековода, који укупно достижу око 145 километара дужине. Из правца Ивањице коридор полази из Црњева, па преко Куманице стиже до важних тачака на Голији где се планира изградња 12 трафостаница.

Блиц/Беба Бојовић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.869.745 посета
Тренутно на сајту: 397 посетилац(a)