Najveći svetski stručnjak pomaže Srbiji u dualnom obrazovanju 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Najveći svetski stručnjak pomaže Srbiji u dualnom obrazovanju
Trenutno na sajtu: 483       |       Podeli:
02.04.2024 | 0 коментар(а)



Prof. dr Ursula Renold, vodeći svetski ekspert za dualno obrazovanje, prihvatila je predlog Privredne komore Srbije (PKS) da preuzme



strateško vođstvo nad procesom jačeg uključivanja privrede Srbije u obrazovanje mladih.

Ovo je dogovoreno na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i prof. dr Ursule Renold u Beogradu na kome se razgovaralo i o reorganizaciji uloge PKS i njenih 16 regionalnih komora širom Srbije u jačanju dualnog obrazovanja u skladu sa zahtevima kompanija.

 “Privreda Srbije danas ima sve veće potrebe za kadrovima koji već imaju razvijene veštine. Kako takvih kadrova nema kod nas imamo sve veće angažovanje kadrova iz inostranstva. Zato moramo da uvedemo nužne, radikalne izmene u dualnom obrazovanju. Moramo da budemo spremni za prelazak na sledeći nivo sprovođenja dualnog obrazovanja”, istakao je Čadež.

Prelazak privrede Srbije na novi nivo dualnog obrazovanja značiće izmene u metodologiji kurikuluma za primenu dualnog obrazovanja, veće uloge privrede u realizaciji programa, duži boravak učenika u kompanijama do četiri dana nedeljno.


Privreda Srbije traži i veću odgovornost za kompanije u ovom procesu i izmene zakona ne samo o obrazovanju, već i o zapošljavanju, kao i mogućnost selekcije učenika koji žele da se školuju po dualnom modelu. Jedan od zahteva je i da profesionalna orijentacija učenika osnovnih škola bude značajno unapređena i naročito intenzivna od 6. razreda.

Trenutno, u dualnom obrazovnom sistemu Srbije učestvuje 950 kompanija uz podršku 186 škola. Do sada je oko 8.000 učenika završilo dualno obrazovanje, dok se još toliko trenutno školuje. Najtraženiji obrazovni profili od strane privrede su iz oblasti mašinske i metalske industrije (bravar zavarivač, industrijski mehaničar, operater za mašinsku obradu rezanjem, mehaničar motornih vozila), zatim elektrotehnike (električar, tehničar mehatronike), ugostiteljstva (kuvar, konobar) i drugi.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.640.351 посета
Тренутно на сајту: 483 посетилац(a)