Српски тањир будућности: скакавац, цврчак и црв 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Српски тањир будућности: скакавац, цврчак и црв
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
11.11.2022 | 0 коментар(а)



Чачак – Европска агенција за сигурност хране (EPSA) објавила је прошле године, после темељног научног истраживања, да дехидриране ларве црва брашнара (tenebrio molitor)

нису штетне за људску исхрану. Напротив, Агенција их препоручује. Ускоро су у друштво црва из брашна додати, такође са јестивим својствима, путнички скакавац (locusta migratoria) и кућни цврчак (acheta domesticus).

-Ми смо ову новост већ уврстили у наш наставни програм и три поменуте врсте инсеката обрађивани су у саставу предмета Јестиви и лековити природни ресурси. Он је изборни, на другој години – каже професор др Горан Марковић, шеф катедре за биологију Агрономског факултета у Чачку.

Седморо наших истраживача, које је предводио Игор Јајић са Агрономског факултета у Новом Саду, недавно је у свом огледу испитивалo својства црва брашнара. Инсекти су гајени у инкубатору, под контролисаним условима у пластичним кутијама, а мешавина хране садржала је 400 грама пшеничних мекиња, 250 г. сушених јечмених клица, 50 г. јечмених пахуљица, 200 г. сушених овсених клица, 50 г. освесних пахуљица и 50 г. пивског квасца у праху.

Комадићи јабуке су распоређени преко тога како би се обезбедила додатна влага за инсекте.

Црви су напослетку просејани а затим стављени у посуду са кључалом водом и кувани 180 секунди. Провером на гасном апарату, опремљеним пламеним јонизујућим детектором, утврђено је да инсекти поседују висок садржај незасићених масних киселина (добре масти) и истраживачи су, на основу свега, утврдили да би ларве могле бити погодне као храна за животиње због своје високе биолошке вредности.
А какав је путнички скакавац за јело? Мезете га сваког дана милиони становника планете јер је богат извор беланчевина. После исцрпне научне процене EFSA утврдила да је безбедан за исхрану и нешкодљив, мада може изазвати реакцију код алергичних на љускаре и мекушце.

Трећи из овог нама чудноватог друштва, кућни цврчак (попац) је такође јестиви инсект. За људску исхрану гаји се у Азији и Америци и они који воле овај залогај процењују да ће у Азији потиснути многе домаће врсте цврчака, благодарећи свом изузетном укусу.
На сто се износе пречени на суво или пржени у дубоком уљу, а често се мељу да би се добило цврчково брашно.

Кућни цврчак је богат извор беланчевина а у Швајцарској је још 2017. званично одобрен за употребу у прехрамбених производима.

Да ли ће наш народ, у којем живе бројне присталице масне прасетине и свадбарског купуса, брзо и радо прихватити нови српски тањир, где бораве црви, цврчци и скакавци?

Tешко, засад.

ГЗС/ Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.916.517 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)