Пробно слетање на писту аеродрома у Прањанима успешно, први авион мештани дочекали аплаузом 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Пробно слетање на писту аеродрома у Прањанима успешно, први авион мештани дочекали аплаузом
Trenutno na sajtu: 333       |       Podeli:
09.09.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - На потезу Галовића брда у Прањанима, где је пре 76 година слетело



 

више савезничих авиона којима је евакуисано више од 500 америчких пилота, почетком августа почела је изградња спортског аеродрома, у част славне мисије "Халијард", a јуче је успешно обављено и прво пробно слетање на некадашњи горски аеродром.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је приликом обиласка изградње писте, да ће сви неопходни радови бити завршени средином септембра.

"Верујем да ћемо 19. септембра, заједно са председником Србије Александром Вучићем и представницима америчке администрације, обележити тај дан", рекла је Михајловић.

И управо је пробно слетање један од доказа да су задати рокови испоштовани.

Према речима помоћника министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре за ваздушни саобраћај Зорана Илића, који је уједно и пилотирао првом летелицом која је у Прањане слетела после 76 година, писта је одрађена одлично.

Зоран Илић је први пилот који је слетео на горски аеродром/ Фото: РИНА

“Презадовољан сам квалитетом радова, писта је одрађена одлично а када цео комплекс буде завршен заиста ћемо имати чиме да се похвалимо, али пре свега Прањани и мештани читавог овог краја”, казао је за РИНУ Илић.

Шеф градилишта Слободан Мајсторовић потврдио је да градња тече планираном динамиком, као и да се ради квалитетно и по свим задатим стандардима, што је показало и успешно пробно слетање.

За мештане овог краја слетање првог авиона био је прави празник. Кажу да их изградња аеродрома подсећа на приче њихових старих уз које су одрастали и у шали додају да је једина разлика у томе, што се пре 76 година радило под окриљем ноћи и тајно, а сада о градњи аеродрома зна цела Србија.

Писта одрађена по свим стандардима, фото: РИНА

“После толико времена и обећања коначно се остварио и наш сан, осим званичног извођача радова помогли смо сви. Жеља нам је да ово наше место оживи, али да подвиг наших предака не буде заборављен”, каже Милета Раилић.

За мештане овог краја слетање првог авиона био је прави празник, Фото: РИНА

“Први авион који је слетео дочекали смо аплаузом и једва чекамо да у пуном капацитету аеродром заживи. Није било сумње заиста, јер су радови текли даноноћно”, вели Илија Раилић.

Иначе, осим писте у плану је изградња меморијалног комплекса који ће чинити музеј, две конгресне сале и хелиодром.

 

Прилог емитован у Националном дневнику Пинк телевизије:

 

Прилог емитован у вестима Б92:

 

РИНА / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornji milanovac pranjani probni let avion

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.107.226 посета
Тренутно на сајту: 334 посетилац(a)