Не кретати на пут у правцу Сјенице и Копаоника; Проблеми са струјом у чачанским селима, завејана Црна Трава 


Почела подела ринфузног кукуруза за пољопривреднике              Прибојски већници прихватили предлог за први ребаланс буџета              Доловић на челу СНС у Драгачеву              Пријепољска скупштина усвојила план детаљне регулације за део насеља Залуг              Ноћас почиње летње рачунање времена              Порфирије: Најпотребнији мир, ако се покрене спирала зла-сви ћемо бити губитници              Конкурс за елитне јединице Војске Србије отворен до 31. марта              Хуманитарни базар за Хелену Живковић сутра од 10 до 17 часова на градској плажи на Морави             

 


Не кретати на пут у правцу Сјенице и Копаоника; Проблеми са струјом у чачанским селима, завејана Црна Трава
05.02.2023 | 0 коментар(а)Снег који од јуче пада у вишим пределима Србије, направио је проблеме. Током ноћи, припадници МУП-а Србије, евакуисали су завејане мештане на путу Сјеница-Нови
Фото: ГЗС, илустрација

Пазар, у месту Брњица. МУП апелује на грађане да не крећу на пут, посебно на путним правцима који су непроходни. Поједини потрошачи на подручју Чачка, Лучана, Новог Пазара су остали без електричне енергије. Снег, праћен олујним ветром потпуно је завејао општину Црна Трава.

Завејана Црна Трава, сметови до 2 метра

 

Снег праћен олујним ветром потпуно је завејао општину Црна Трава. Висина снега је метар, а сметова и до 2 метра. Механизација покушава да очисти главни пут до Црне Траве, али им ветар отежава посао.

Завејано је 250 километара махалских путева. Струје има, домаћинства су снабдевена основним намирницама. Проблем је ветар и температура од минус 10 степени.

Иста је ситуација и на оближњем Власинском језеру где, како јављају мештани, врата не могу да отворе од снега како би отишли по дрва.

У ужичком крају путеви су проходни, али има снега и саобраћај је отежан.Ноћас је ангажовано 20 камиона и 5 тешких машина зимске службе. Највећи проблем прави ветар који на превојима ствара наносе. Забрањен је саобраћај камионима с приколицама и шлеперима.

Одвијање саобраћаја на путном правцу Нови Пазар - Сјеница и даље је у прекиду због снежних наноса које ствара јак ветар. Очишћена је једна трака на деоници Дуга пољана - Брњица али је ветар опет нанео снег на коловоз. Блокирани су и регионални путеви на Пештерској висоравни. 

Путни правци ка Копаонику из општине Рашка проходни су уз обавезну употребу ланаца. Пут Рашка -Голија је у прекиду.

Не крећите на пут у правцу Сјенице, Копаоника и Рашке, прилагодите вожњу условима пута

Александар Радосављевић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а рекао је за РТС да је у протекла 24 часа у Србији забележен 161 ванредни догађај, а да су припадници МУП-а били ангажовани у више наврата на уклањању последица насталих услед невремена."Четрдесет пет пута су припадници ватрогасно-спасилачких јединица излазили у току протекла 24 часа и то су интервенције углавном биле помоћи угроженим грађанима у завејаном подручју, возила која су слетела са пута, возила која су остајала завејана на путевима. Такође, асистенције хитним службама, хитној медицинској помоћи, уклањање оборених стабала и делова крова са путних праваца", рекао је Радосављевић.

Додао је да је био ангажован 141 ватрогасац-спасилац, а ванредних догађаја и интервенција било је на готово целој територији Србије.

Поново су проходни путеви ка Копаонику из Јошаничке бање и Руднице

Радосављевић је поручио грађанима да прате средства јавног информисања како би се информисали о тренутном стању, а да никако не би требало да крећу на пут када је РХМЗ издао наранџасто метео-упозорење на снежне падавине и временске непогоде.

"Никако не би требало да крећу на пут у правцу Сјенице, Копаоника и Рашке. Путеви ка Копаонику су били у прекиду. Сада је ситуација нормализована. Проходни су путеви Јошаничка Бања-Копаоник и Рудница-Копаоник, док је још увек непроходан пут Брус-Копаоник, али напомињемо да нема завејаних лица", истакао је Радосављевић.

Додао је да сви који се одлуче на путовање треба да користе зимску опрему и да прилагоде вожњу условима пута, а да пре пута обавезно провере стање горива у резервоару, батерију мобилног телефона и да понесу довољну количину хране и топлу одећу и обућу.

Радосављевић је навео да ће, иако уклањање оборених стабала и делова кровова није примарни задатак ватрогасно-спасилачких јединица, они бити на терену како би се отклониле последице временских непогода.

На подручју Чачка и Лучана 2000 потрошача је без струје

Вејавица је без струје оставила 2.000 потрошача на подручју Чачка и Лучана - 1.300 у пет чачанских села, и око 700 у планинском делу Драгачева. Из Електродистрибуције најављују да ће кварови бити отклоњени током преподнева.

Ка Голији непроходан пут Куманица - Преко Брдо - Дуга Пољана, као и деоница од Преког Брда ка Одвраћеници. Овај путни правац је често непроходан зими, налази се на више од 1.600 метара надморске висине, тежак је за одржавање и често је завејан јер ветар са Пештерске висоравни прати сметове до четири метра висине.

Путари су дежурали током читавог јучерашњег дана, али и током ноћи. Они чисте путеве по приоритетима, а тако је у читавом Моравичком округу.

Највише снега пало је управо у планинским крајевима. На Голији има готово пола метра новог снега, а највише снега на коловозу и то до 10 центиметра има на путу првог приоритета Дивљака-Ивањица-Јавор. Саветује се опрез и употреба зимске опреме.

Надлежни моле грађане да прате стање на путевима, јер је јуче било и завејаних возила на путу од Новог Пазара ка Одвраћеници.

Пут до Рудна на Голији је проходан, а деоница Рудно-Зовик повремено затрпана. Екипе краљевачких путара чисте непрекидно, али посао им је током ноћи отежавала јака мећава. Село Рудно је током ноћи добило струју.

Снега има и на путевима трећег прироитета у пожешком крају, а целе ноћи путари су чистили пут ка Варди, у том правцу има сметова који премашују метар и по.

На снази је забрана саобраћаја за камионе са приколицом и шлепере преко Каоне и на правцу који од Косјерића води ка Ваљеву и на путу Јошаничка Бања - Копаоник.

Опрез у вожњи због снега у вишим пределима и мокрих коловоза у нижим

У нижим пределима треба очекивати местимично влажне коловозе и смањену видљивост која ће отежавати и успоравати вожњу, док су путеви на планинама местимично прекривени снегом.

Зимски услови, због којих су поред зимских гума потребни и додатни уређаји за повећање тракције точкова, очекују возаче ка Тари, Гочу, Дивчибарама, Златибору и Копаонику, али је слично и на путевима у вишим пределима Ивањице, Сјенице, Нове Вароши и Новог Пазара.

На осталим путним правцима првог приоритета одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до 5 центиметара на територији Ивањице, Ниша, Новог Пазара, Пожеге, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара, па се препоручује се опрезна вожња.

На државним путевима другог приоритета одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до 5 центиметара на територији Чачка, Ивањице, Колубаре, Косова, Крагујевца, Крушевца, Мачве, Ниша, Новог Пазара, Пожеге, Ужица, Врања, Зајечара.

Обустављен пут од Брзећа до врха Копаоника

На деоници од Усека до Јарма синоћ око 19.30 радници зимске службе "Крушевац пута" успели су да рашчисте двочасовни застој у саобраћају, али је због нулте видљивости услед снежне мећаве и олујног ветра саобраћај из Брзећа до врха Копаоника до даљњег обустављен.Путари су целе ноћи били на терену па се поновно успостављање саобраћаја очекује током јутра.
У брдско-планинским пределима снег и јак ветар паралишу друмски саобраћај. Неке деонице затворене су за саобраћај.

Саобраћај на путу Копаоник-Брзеће забрањен је за сва возила.

Око 19.30 радници зимске службе "Крушевац пута" успели су да рашчисте двочасовни застој у саобраћају, па су возила из колоне код Јарма наставила пут одредишта.

Због обилних снежних падавина затворен је путни правац Нови Пазар - Сјеница. Екипе предузећа Нови Пазар пут пробијају сметове.

Обустављен је саобраћај и на путу Тутин-Лескова-Карајукића Бунари. Вејавица је захватила и подручје Власине.

Висина снега је 50 центиметара, али због јаког ветра на појединим местима има наноса од једног метра. Једно возило које чисти снег исклизнуло је са пута.

Престанак падавина прогностичари најављују за сутра, али ће и даље бити јаког ветра, мећаве, смањене видљивости и снежних наноса, па је неоходан посебан опрез у вожњи.

Железнички саобраћај на прузи Београд - Нови Сад касно после подне поново је успостављен. До вишесатног прекида дошло је због проблема које је оркански ветар проузроковао на контакт мрежи.

Разоран ветар и у региону.У Загребу је чупао дрвеће и носио кровове, а једна особа је повређена.

У деловима Мађарске отежано је снабдевање струјом јер је ветар оштетио мрежу. Јак снег завејао је Аустрију, Чешку, Пољску и Словачку.

ГЗС/ РТС, Танјуг
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


put sneg vreme oprez

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 140.151.577 посета
Тренутно на сајту: 220 посетилац(a)