Потребна институција која ће контролисати увоз семенског кромпира, са новим сортама стижу и нове болести и вируси 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Потребна институција која ће контролисати увоз семенског кромпира, са новим сортама стижу и нове болести и вируси
Trenutno na sajtu: 321       |       Podeli:
10.12.2021 | 0 коментар(а)



Пожега - Бранко Петровић дугогодишњи произвођач кромпира из пожешког села Табановићи

мишљења је да држава треба да оформи научну установу која ће се бавити ригорозном контролом увезеног семенског кромпира јер како каже многе болести стигле су са увезеним семенским кромпиром.

„Ево узмимо на пример појаву лептирице, није она настала код нас, стигла је са новим увозним сортама као уосталом и остале болести. Ове године осим жичњак у растреситијим њивама дошло је до масовне појаве лептирице која је проузроковала много штете а највише је било на великим температурама у августу месецу, оне су тада положиле јаја и црв је радио у кртоли”, каже Петровић.

Он истиче да проблем са лептирицом не престаје након вађења кромпира већ да се наставља и током његовог складиштења и то у магацинима који нису типа хладњаче, јер она престаје да ради само на ниским температурама.

Бранко Петровић, фото: Агропрес

„Ми имамо хладњачу где складиштимо кромпир и где температуру обарамо на четири степена, и тачно се види када кромпир пребирамо да испод палета остају угинуле лептирице. Та појава направила нам је огомне проблеме и штету ове године. Мислим да се ми произвођачи кромпира морамо да се распитамо детаљније о овом проблему јер нам је то направило огромне штете”, закључио је Петровић.

И његов колега и комшија Горан Павловић је сличног мишљења и како тврди из године у годину се појављује све више разних нових болести и вируса.

Горан Павловић, фото: Агропрес

„Сви ми који се озбиљно бавимо овом производњим морамо озбиљно да будемо информисани о свему томе и које препарате треба да користимо и како. Чим ухвати пламењача одрази се на род, квалитет семена и то се одмах види и то онда нико неће да купи, такав заражени кромпир боље је бацити него садити


Агропрес / ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pozega krompir seme uvoz kontrola bolesti virusi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.506.491 посета
Тренутно на сајту: 322 посетилац(a)