па до врућег пeчења, кабларског јагњета и прасета, гулаша и роштиља по наруџбини.
Излетиште код Оџе на Каблару, фото: ГЗС
Овај човек је једанаесто колено својих предака, а кућа коју је преправио саграђена је 1927. године, а с обзиром на то да у овом селу нема ни продавнице, ни кафане, циљ је да се село оживи и да се овде житељи Врнчана састају где би могли да разговарају и о сетви и о жетви, и о свему што их тишти или весели.
Мирис кабларског јагњета и прасета све до Аустралије, фото: ГЗС
„Ово село важи за вредне планинце, вредне ратаре, време је учинило да делимо судбину већине села у нашој земљи, али се стоички борим да ово моје место постане култно где би се људи састајали, опустили и разменили мишљења. Само излетиште и објекат се налази у непсоредној близини Каблара, крај кабласке школе. Схватио сам да је будућност и да никада не можемо да заборавимо оно одакле смо кренули и потекли, где смо први пут угледали плаветнило неба, те с тога сам и ја данас овде и поносно сваки минут времена овде уткам. Данас све то изгледа другачије, то је место за опуштање и друштвени живот мешатана овог краја“, где је Жељко и одрастао. Он је додао да сви са његовог излетишта оду са осмехом он им се захвали, а људи то све враћају поновним доласком на овај кабларски вис.
На кабларски начин, фото: ГЗС
Иначе, Жељко Антонијевић са својом је победник Гулашијаде највеће гастрономске манифестације у Пријевору.
Марко Мићић Кабларац из Аустралије на излетишту код Оџе на Каблару, фото: ГЗС
На ово кабларско излетиште случајно је свратио и Марко Мићић који је у Аустарлију отишао пре 34 године и никада није заборавио мирис прасетине са Каблара. Међутим, пре 15 година, у Аустралији је одобрено да могу да се спремају специјалитети од кенгура , па овај човек имао је прилику да буде дегустатор у разним облицима. Данас је месо одкенгура деликатес у многим великим ресторанима широм света. Овај Кабларац тврди да између прасетине и кенгура нема разлике кад су на овалу и ту се не зна ко је бржи и спретнији, али се и те како разликује у квалитету меса. Кенгур је жилавији, другачија је припрема и више личи на зечетину упркос што се сматра да је дивљач. За овог човека су данас прасе и јагње наприкосновено месо на свету.
Марко Мићић Кабларац из Аустралије на излетишту код Оџе на Каблару, фото: ГЗС
Иако овај човек евоцира успомене од оног дана када је отишао са висова Каблара у далеку Аустралију никада није заборавио мирис „прагњета“ , то је за њега мирис који га увек прати у сећањима.
„И данас кад дођем у Србију, велики сам поштовалац и прасета и јагњета и свих мириса са падина Каблара где сам одрастао и подсете ме на детињство и младост када сам се отиснуо у свет и дуго то нисам доживео све до данашњег дана“, рекао је Марко Мићић, који је свратио у свој родни крај, човек који је провео три и по деценије у Сиднеју, једној од десет најлепших светских метропола, за њега су падине Каблара нешто што не може да се мери са тим.
Фото: ГЗС
Једна од гошћи овог излетишта такође каже да је ово место једно од најлепших.
„Ово је један од најдивнијих крајолика наше земље, где се природа удише пуним плућима и злата је вредно за сваког човека да буде у природи, посебно у овом делу Србије. Овде се могу видети прелепи меандри Западне Мораве, овчарско кабларска клисура и гдесе могу упознати најгостољубивији људи овог краја“, закључила је Данијела Миловановић, једна од гошћи излетишта на Каблару код Оџе.
ГЗС
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.