ТОЧ организовао едукацију на тему сеоског туризма 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
ТОЧ организовао едукацију на тему сеоског туризма
Trenutno na sajtu: 414       |       Podeli:
26.04.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Данас у Чачку организована својеврснa едукацијa, а тема је сеоски туризам.
Фото: ГЗС

Ова едукација организована је због све веће популарности тог вида туризма, због корона вируса прошле године уочили смо да се тражио кревет више на сеоском подручју.

„Данас имамо преко 25 заинтересованих полазника едукације сеоског туризма, имамо и много предавача, представника Туристичке оргаизације, представника агенција, универзитетских професора који ће пренети своја искуства, информације и едуковати све полазнике”, рекао је директор Туристичке организације града Чачка, Војин Јаковљевић и додао да у Чачку има шест регистрованих сеоксих домаћинстава.

У Чачку има доста потенцијала за развој овог вида туризма, поред Овчар бање која је бисер туризма, ту су још и бања Горња Трепча, планина Каблар и многи други.

Јаковљевић је истакао: „Заиста имамо велике потенцијале за развој сеоског туризма на нашој територији, трудићемо се да заједно са Локалном самоуправом нађемо модел финансирања за све оне који желе да се баве овим видом туризма.”

Едукација у туризму јако је важна за све видове туризма, а посебно у овој ситуацији када све већи број број људи жели да нађе мир у сеоским срединама.

„Сведоци смо тога да су домаћинста и куће који су удаљени од града на неки начин поштеђени од градске гужве, изузетно тражени, посебно у овим условима. Сеоски туризам је у експанзији, насупрот урбанизацији и развоју градова имамо понуде за грађане који су жељни природних лепота”, рекао је Павле Ђукић из Туристичке организације Србије, задружен за промоцију туризма на селу и додао још:

„Млади очекују да више да од посла којим се баве постоји одређена добробит и ово је прави тренутак да их упутимо и да им отвримо прилику да учествују заједно са нама у развоју сеоског туризма.”

Туризам је једна од грана привреде која је доста подложна трендовима и променама.

Павле Ђукић рекао је: „Да бисмо испратили трендове морамо бити едуковани и образовани. Константна едукација и праћење трендова у свету је једна од предуслова да се да прави одговор у трежењу за овим капацитетима.
Почетак и укључиваље захтевају обуке о познавању и пружању услуга, наравно у овом тренутку главни захтеви односе се на хигијену и безбедност, па иду и до оних елеметана који се тичу промоције и познавања интерента, коришћења друштевних мрежа и наравно комуникације са свим осталим актерима који могу да допринесу развоју.
Овде имамо прилику да Локална самоуправа и Туристичка органзија подржавају и подстичу овај развој, али уколико немамо контакте са њима наравно да ћемо заостати у томе.”

Што се Сајама Туризма тиче Ђукић је рекао да сајма мора бити, јер туризам се једноставно догоди.

Сви смо жељни слободе и путовања, у последњих годину ипо дана имамо ограничавајући фактор који се односи на безбедност. Надамо се да ће епидемија ући у мирнију фазу и да ће границе бити отворене што пре.


Владимир Ивановић Директор Туристичке организације Општине Љиг казе:

„Љиг има неких 20 обејеката у сеоском туризму, од чека је скоро пола од 2020. године.
Прошла година била је специфична за туризам, колико год да је негативно утицала на туризам у свету и саме градове, толико се у сеоском туризму та криза показала као шанса.
Квлитетан смештај и домаћа храна се подразумевају у сеоском туризму. Прошло је време када су људи ишли на село само да спавају и да се пасивно одмарају.
Оно што издваја сеоска домаћинства јесу баш додатни садржаји за туристе и наравно доста су битне дестиније, односно где се домаћинства налазе, да ли су на планини, поред реке или везана за неки туристички центар. Пуно фактора утиче на то како ће туристи одлучити где ће поћи.”



Туристичка организација општине Љиг покровитељ је међународне туристичке манифестације Косидба на Рајцу која окупља око 20.000 посетилаца.

„Косидба на Рајцу биће одржана као и сваке године до сада, с тим што смо прошле године косили без публике, па се надамо да ће ове године бити као ранијих година са великим бројем посетилаца” , рекао је Ивановић и додао: „Едукације су свакако добре и потребне, поготову што се мењају и прописи и трендови, оно на чему највише инсистирамо ми који директно радимо са туристима јесте да људи из огранизација и сеоских домаћинстава треба да чују потребе туриста.”


„Битно је увести што више садржаја, да се турисима понуде конкретни садржаји. Нису само гости ти који су се променили, који су захтевнији, већ и домаћини. Не сме се злоупотрбити ова ситуација, када су људи окренути природи и руралним срединама јер ће то килијентела запамтити.
Драго ми је да Град Чачак има програм развоја туризма који је усаглашен са Стратегијом развоја туризма Србије из 2016. и врло је важан сегмент руралног туризма који ће у наредном периду бити доминантији”, рекао је Бранко Красојевић из Агенција за косалтинг и менаџмент у туризму”, рекао је Бранко Красојевић из Агенције за косалтинг и менаџмент у туризму

Корона вирус утицао је на све привредне гране, али пре свега на здравље људи.

Красојевић је додао истакао: „Период рехабилизације без обзира да ли сте имали тежи или блажи облик ковида јако је битан, зато је такође важан сеоски туризам и идеја да имамо јако мало туриста који остају дуже и троше више, а не масу туриста који остају по неколико сати или дан, два.”

 


Глас Западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


turizam selo edukacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.920.304 посета
Тренутно на сајту: 415 посетилац(a)