Ова биљка је право благо наших шума, ево како се конзумира 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Ова биљка је право благо наших шума, ево како се конзумира
Trenutno na sajtu: 316       |       Podeli:
08.05.2022 | 0 коментар(а)



Топола – Сремуш или како га многи називају медвеђи лук – дивљи лук је самоникла врста из породице лукова и сматра се једном од лековитијих. Према неким истраживањима ова биљка сврстана

је у 12 најлековитијих и заштићена је у Европи.  Има велику хранљиву вредност, нарочито у првим месецима пролећа, па се препричава од давнина да управо ову биљку медвед прво једе након зимског сна. 

Због бројних бенефита које ова биљка има, често је виђен на трпезама у пролећним месецима. Једина мана сремушу је што се не може сачувати и конзервирати за дужи временски период, али домишљате домаћице из Тополских села досетиле су се неких рецепата како би његову конзумацију продужиле бар за неколико месеци.

„Сремуш је посебна биљка, веома лековита, али уз било какву обраду губи сва делотворна дејства, због тога сам ја дошла на идеју да укиселим сремуш. Као такав не губи никаква својства а састав је као и за осталу туршију, вода, со, сирће, уместо шећера багремов мед и не иде пастеризација већ одмах затварање. Постоје намази или песто и могу се конзумирати око шест месеци, чување на хладним, ту се додаје  хималајска со,  маслиново уље и јабуково сирће. Такође се праве разне врсте тинктура у комовим ракијама, те тинктуре су и најделотворније јер се највећи концентрат сремуша задржи у тој течности“, каже за ТопПрес Ана Никодијевић и додаје да је  сремуш право благо за наш организам, после зиме и обилније исхране. Чисти крвне судове, детокс црева, чисти крвни систем, снижава крвни притисак и холестерол у крви. Препоручљиво је да се конзумира сваки дан, наједноставније као салата, пар капи сирћета и маслиновог уља неколико сати да одстоји и уз бројна главна јела је веома укусан“, истиче Никодијевић. 

Млади, пролећни листови богати су витамином Ц и каротином, док су луковице  знатно сиромашније од листова. Од активних материја садржи алиин и мало етарског уља.  У нашем народу постоји уверење да ниједна биљка не чисти тако добро систем за варење и крв као сремуш. Има јако дејство на цревне паразите, спречава инфекцијске упале слузокоже црева и одбрана је од грипа и грознице. Поред деловања на цревни, сремуш повољно делује и на кардиоваскуларни систем спречава атеросклерозу и отклања несаницу и несвестицу. Примењује се код сметњи у варењу хране и губљења апетита.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Sremus lekovitost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.281.156 посета
Тренутно на сајту: 316 посетилац(a)