Јовановић: Са деснице НАДА једина права алтернатива власти 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Јовановић: Са деснице НАДА једина права алтернатива власти
Trenutno na sajtu: 478       |       Podeli:
19.03.2022 | 1 коментар(а)



Председник Демократске странке Србије (ДС С) и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић

каже да очекује улазак те коалиције у републички и београдски парламент после избора 3.априла и истиче да је НАДА једина права алтернатива власти са десног политичког спектра.

Јовановић као адуте те опозиционе групације у односу на остале десничарске странке и коалиције које учествују на изборима види озбиљност и доследност у политици.

"Очекујемо да уђемо у републички и београдски парламент, верујем да ће и једно и друго бити постигнуто са највећим могућим резултатом’’, каже Јовановић за Тањуг и додаје да коалиција, коју чине ДС С, део ПОКС-а и више до 20 удружења грађана, не ради истраживања јер нема средстава и ресурсе, али да истраживања других показују да ће НАДА бити у парламенту.

Међутим, Јовановић каже да не верује превише истраживањима и да она често служе манипулацијама, те да су за њега најбољи репер реакције грађана.

’’’’Ођек је више него добар, људи нам прилазе на улици, препознају и знају за шта се залажемо, дају подршку, то никада до сада није било тако’’’’, каже Јовановић.

Истиче да циљ коалиције НАДА није само прелазак цензуса већ што већи проценат гласова на републичким и београдским изборима, као и то да као председнички кандидат Наде прође у други круг на председничким изборима.

Јовановић сматра да то неће бити лако имајући у виду да су, како каже, ресурси других листа и кандидата неупоредиво већи и да им политичка консталација није најнаклоњенија јер, наводи, као председнички кандидат бирачко тело делимично дели са председником Србије Александром Вучићем.

’’’’Без обзира на све то, када се погледа листа кандидата, мислим да наша озбиљност, енергија и искреност дају резултате. Знам да неће бити лако ући у други круг, али није немогуће и борићемо се за то, јер је значајно да дође до другог круга. То ће бити добро за све, добро је за демократију, чак и за актуелну власт, да се мало продрма’’’’, каже Јовановић.

Истиче да ће о другом кругу одлучивати грађани, те да нема сумње да ће Вучић имати убедљиво најбољи резултат у првом кругу.

"Можда чак и толико добар да не буде другог круга и тога смо сви свесни. Али, између 51 и 49 одсто није велика разлика, може то да се спусти на 49 одсто, онда за улазак у други круг неће бити потребан велики број гласова’’’’, наводи Јовановић.

На питање да ли је, ако не прође у други круг, спреман да подржи другог опозиционог кандидата и кога, Јовановић каже да ће на то питање одговорити 3. или 4.априла, а да ће се до тада борити за улазак у други круг.

’’’’Када упоредим своју биографију, оно што говорим и у шта верујем са другим, чини ми се, озбиљним кандидатом Здравком Поношем, не мислим да сам претерано хендикепиран. Шта ће бити, видећемо. Ствари неће ићи лако, али далеко од тога да су немогуће’’’’, каже Јовановић.

На констатацију да је општа оцена да је, када је реч о борби за наклоност бирача, ’’’’превелика гузва“ на десници и питање да ли је постојала рационална основа за уједињење, као и шта је главни адут НАДА-е код бирача у односу на Заветнике или коалицију окупљену око ’’’’Двери’’’’, Јовановић каже да уједињење није било могуће и да је НАДА једина "суштинска алтернатива" садашњој власти са десне стране политичког спектра.

Као предност коалиције НАДА истиче доследност и озбиљност у политици и то што се њени представници нису ‘’бавили циркусом да би пречицом стигли до популарности или препознатљивости’’.

Наглашава да нема никакав проблем са Бошком Обрадовићем или Милицом Ðурђевић Стаменковски, али сматра да је доследност вредност у политици и да без тога нема озбиљног резултата.

"Не мислим да са врло оскудним животним и професионалним и скоро непостојећим политичким искуством, треба да се кандидујете за председника или председницу Републике. То не значи да неће имати бољи резултат од мене, биће онако како ће грађани одлучити и нећу имати проблем са тим. Али, верујем да треба озбиљно схватити судбину једног народа и државе, нарочито у временима која ће доћи, а која ће бити крајње изазовна и захтеваће животно, професионално и политичко искуство’’, наводи Јовановић.

На питање колико је сукоб у Украјини утицао на кампању у Србији, будући да је фокус свих, а грађана пре свега, на питањима хране, нафте, цена... и каква би у тим догађајима требало да буде позиција Србије, Јовановић каже да је украјинска криза "вратила политику у политику" и уозбиљила расправу у Србију јер се, каже, до сада све сводило искључиво на политиканство.

"Ужасан је повод и ужасна трагедија, али има, условно речено, позитиван ефекат на нашу политичку сцену, показало се да се ради о озбиљним стварима и да државу треба да воде озбиљни људи. У том смислу, то је делимично добра ствар за нас, али жао ми је што се озбиљност вратила на тај начин’’, каже Јовановић.

Подсећа да је коалиција НАДА прва изашла са јасним ставом о украјинској кризи, да не долази у обзир никаква осуда Русије од стране Србији, као ни увођење санкција или придруживање већ уведеним санкцијама јер је, каже, то питање националног интереса и политике несврставања, али и тога да за кризу, сматра Јовановић, није најодговорнија Русија.

С друге стране, како каже, Србија не сме да призна независност Луганске и Доњецке републике јер би тиме, указује, били прекршени фундаментални принципи међународног права, а један од њих је територијална целовитост држава.

Јовановић, такође, сматра да је Србија требало да буде уздржана приликом гласања о Резолуцији у Генералној скупштини УН којом се Русија осуђује за агресију и тражи повлачење руске војске из Украјине, као и да ће притисци на нашу земљу да уведе санкције Русији бити још већи.

То би било смртоносно и сврстало би нас на запад где никада нисмо били у потпуности, каже Јовановић и додаје да је Србија истински "исток на западу и запад на истоку", што нас је цивилизацијски и историјски одредило.

"С друге стране, наши национални интереси, када је реч о Републики Српској, Косову и Метохији, положају Срба у Црној Гори, и данас су угрожени са запада. Русија нас не угрожава по тим питањима, већ нас штити и нерационално је сврстати се уз џелата", закључује Јовановић.

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mllos jovanovic nada koalicija izbori

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Zeljko

    NADA je najpostenija na ovoj politickoj sceni! imacete moj glas



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.721.672 посета
    Тренутно на сајту: 478 посетилац(a)