Aleksa Aničić iz Ježevice jedan od najvećih proizvođača dinje u tom kraju: Dinja, omiljena letnja poslatica ovog leta stiže za zakašnjenjem 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Aleksa Aničić iz Ježevice jedan od najvećih proizvođača dinje u tom kraju: Dinja, omiljena letnja poslatica ovog leta stiže za zakašnjenjem
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
03.07.2023 | 0 коментар(а)



Čačak – Najveći proizvođač dinje u podjeličkim selima koja su poznata kao voćarski kraj je Aleksa Aničić.



On se već u poslednjih nekoliko godina bavi tom proizvodnjom, a ove godine zbog vremenskih neuslova zakasnilo se sa iznošenjem rasada na parcele, odnosno sa sadnjom.

Foto: 4N Studio/ D. Nikolić

„Vremenske prilike su značajno ove godine uticale na zasad dinje, posebno kiša, jer smo sa sadnjom kasnili negde od 20 do mesec dana. Mi smo dinje ove godine posadili između 15 i 20 juna. Ove godine dinju imamo na negde oko hektar I po, nadamos e da će dinja uspeti vove godine, mada će svakako stići sa zakašnjenjem od nekih 20-ak dana”, rekao je za Glas zapadne Serbije Aleksa Aničić iz podjeličkog sela Ježevica.

S obzirom na to da je ovo pretežno vioćarski kraj, mahom se meštani bave šljivom, jabukom, kruškom, Aleksa se ipak odlučio za dinju.

Aleksa Aničić, najveći proizvođač dinje u Ježevici, foto: 4N Studio/ D. Nikolić

„Mi smo hteli malo da odskočimo, da napravimo nekakvu razliku, da se bavimo nečim drugim, a da to opet bude realno, i ispaltivo”, pojasnio je ovaj mlad i perspektivan poljoprivrednik.

Kada je u pitanju računica, odnosno perspektiva ovaj mlad čovek naglašava da vidi računicu, tj. perspektivu u proizvodnji dinja.

„Do sada nekih pola decenije koliko radimo dinje, računica je bila dosta zadovoljavajuća, nadam se da ćemo i budućim godinama biti zadovoljni, kako sa prinosom, tako i sa kvalitetom. Kada je u pitanju vreme i trud koje ulažemo u  ovaj posao, mogu da kažem da najviše posla ima kada je setva i sadnja i kada dinja stigne na berbu”, rekao je Aničić.

Aleksa je pokušao da odgonetne i  reši večitu dilemu, šta je po njegovom misšljenju, kao proizvođača dinja, voće ili povrće?

Foto: 4N Studio/ D. Nikolić

„Večito pitanje, odnosno večita dilemma je to šta su dinje, voće ili povrće. Za mene je to voće, po nekom mom mišljenju ii iskustvu.

Dakle, dinja, voće ili povrće? Večita nedoumica, ali svakako letnja poslastica koja će ove godine iz Ježevice na trpeze stući sa 20-ak dana zakašnjenja.

Uključenje emitovano u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DINJE ALEKSA ANICIC JEZEVICA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.353.683 посета
Тренутно на сајту: 435 посетилац(a)