Poznat dobitnik Grand Prix nagrade 17-og Međunarodnog bijenala 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Poznat dobitnik Grand Prix nagrade 17-og Međunarodnog bijenala
Trenutno na sajtu: 455       |       Podeli:
11.04.2024 | 0 коментар(а)



Gornji Milanovac -Kulturni centar „Mija Aleksić” Gornji Milanovac u subotu, 20. aprila 2024. godine predstaviće svetskoj javnosti postavku



17. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Modernoj galeriji. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na kojoj su između ostalog saopštena i imena ovogodišnjih laureata.

– Pozivam sve sugrađane da dođu na otvaranje ove manifestacije i da zajedno uživamo u ovoj svetskoj priči, koja se održava u našem gradu – rekla je Jadranka Dostanić, predsednik Organizacionog odbora.

Reč je o najvećoj manifestaciji umetnosti malog formata u svetu. U proteklih 35 godina je predstavljeno oko 13.500 umetnička dela koja potpisuje 9.000 autora iz četrdeset zemalja sveta. Nagrađeni i stručno odabrani radovi pohranjeni su u Zbirku Bijenala, koja broji oko 1.600 eksponata ocenjenih kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa. Ta Zbirka danas je svojevrstan reprezent manifestacije jer se kroz nju, mogu pratiti određena kretanja i trendovi u savremenoj umetnosti na svetskom nivou.

– Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da će Međunarodno bijenale po 17. put da zasija u jednom malom gradu. Na konkurs je pristiglo 957 radova. Selekciona komisija je za izložbu odabrala 648 radova, koje potpisuju 423 autora, što je zaista veliki broj i na šta smo ponosni – rekao je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra „Mija Aleksić“.

Radovi će biti izloženi u sedam izlagačkih kategorija: slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnost, fotografija i intermedija. U okviru glavne postavke biće izloženi i radovi gostujućih umetnika 17. Bijenala: selekcija Japana – selektor, Snežana Petrović i selekcija radova Slovačkih umetnika koji žive u Srbiji – selektor, Sava Stepanov – istakao je Radoš Gačić, koordinator manifestacije.

Po oceni međunarodnog žirija Grand prix 17.Međunarodnog bijenala umetnosti minijature pripao je umetniku Miceu Jankulovskom iz Severne Makedonije koji je nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 1500 evra, dok su ostali nagrađeni autori dobili novčane nagrade u iznosu od 500 evra.

– Grand prix nagrada pripala je umetniku Miceu Jankulovskom iz Severne Makedonije. Prvu nagradu za slikarstvo dobila je Radmila Aleksić (Srbija) za rad Reconnaisance de Soi, za grafiku je nagrađena Bojana Mihajlović (BiH) za radove Tkanje I i Tkanje II, a za skulpturu Čedomir Vasić (Srbija), Mala žetva i Put u Mokrin. Rade Tepavčević (Srbija) za radove Tesna kućica i Bez naziva dobitnik je prve nagrada za crtež. Prva nagrada za primenjenu umetnost dodeljena je Vladimiru Tomiću (Srbija) za radove Ex libris Kaća Ljubinković i Ex libris Nada Denić. Radovi Stefane Savić (Srbija) Hometown I i Hometown II nagrađeni su prvom nagradom za fotografiju. Prva nagrada za intermediju dodeljena je Nikoli Glišiću (Srbija) za Nostalgiju i Uspomene – izjavio je Saša Janjić, zamenik predsednika selekcione komsije.

Kao i prethodnih godina, pohvaljeni su određeni autori: Sara Masnikosa (Srbija) – slikarstvo, Branko Nikolov (Bugarska/Srbija) – grafika, Gorski Kabadaja (Srbija) – skulptura, Mira Kosanović (Srbija) – crtež, Jovana Čavorović (Srbija) – primenjena umetnost i Selma Đulizarević Karanović (Srbija) – intermedija.

Generalni pokrovitelji ove manifestacije su opština Gornji Milanovac i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 

GZS / GM Press




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.632.409 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)