Драган Југовић, адвокатска легенда Чачка: „Као основац 1944. викао сам у школи `Живео краљ`” 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Драган Југовић, адвокатска легенда Чачка: „Као основац 1944. викао сам у школи `Живео краљ`”
Trenutno na sajtu: 263       |       Podeli:
14.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - У хладовини хотела Драган Југовић (1935) разборито приповеда о неким старим данима а има и о чему јер, кад се он родио,

ово чачанско здање звало се „Крен” по својим градитељима, половином прошлог столећа преименовано је, ко зна због чега, у „Београд”, али је увек било стециште Чачана на гласу. Држи се кафе и воде, разговара, с обостраном пажњом, са председником Адвокатске коморе Чачак Миодрагом Алексићем и вели да увек кад му се пружи прилика оде до родне Горње Горевнице, на северу чачанског подручја. И у причи дохвати се, неизбежно је, детињства и школовања.
- Као основац 1944. године викао сам у школи „Живео краљ”, али више не знам да ли сам имао тешке последице због те дечачке изјаве – сећа се Југовић.
Али добро памти студентске године на Правном факултету у Београду. Ту следи неизоставно питање:
-Шта сте добили из грађанског права код професора Андрије Гамса?
И једноставан одговор. Тако се, ето, начео осврт на прошла времена са доајеном чачанске адвокатуре и највремешнијим, част и поштовање годинама, који је дипломирао далеке 1958. и то 6. октобра, а у списак адвоката уписан, и то памти, 1. фебруара 1968.
-Како беше у судницама?
-Једном сам у Краљеву бранио човека оптуженог за више крађа, којег је теретило 20 сведока тврдећи, тобож уверљиво, да су све то видели. А оптужени каже да је у то време био далеко, у Улцињу, на неком послу. Захтевао сам да се тај човек из Црне Горе саслуша, али судија то није прихватио.
-У међувремену – наводи Драган – замени се један од двојице поротника у већу, па су поново читани искази свих сведока.
А Југовић ће председнику већа:
-Може, али и да се позове овај послодавац из Улциња, па саслуша и он.
Судија пристане, допутује Улцињанин и изјави да је оптужени у време које се помиње за извршење дела, дакле два пуна месеца, живео и радио код њега на мору. Онда тужилац одустане од терећења, а судија величанствено устане и каже:
-Да нисам саслушао овог сведока, огрешио бих се о своју савест.
-Мени је то била одлична прилика да делиоцу правде узвратим уљудно да се човек може огрешити о оно што има, а не о оно чега нема.

Другом неприликом Драган је пред Окружним судом у Чачку бранио Драгачевца оптуженог за непријатељску пропаганду.

-На суђењу човек ћути паметно, ћутим и ја. Оптужница га терети да је живео и радио у Француској и да је негде причао шта производи чачанска фабрика „Слобода”, коју муницију и какве калибре. Али, на последњем претресу предложим већу да се прочита десет чланака из дневног листа „Политика” где су сви ти подаци већ обја- вљени, и оптуженог пусте да иде кући.

Драган Југовић, ХБ 9. 8. 2022. са Миодрагом Алексићем председником Адво- катске коморе Чачак


АК Чачак/ГЗС, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.020.217 посета
Тренутно на сајту: 264 посетилац(a)