У акцији „Посади свој хлад” у Чајетини подељене саднице белог јасена 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
У акцији „Посади свој хлад” у Чајетини подељене саднице белог јасена
Trenutno na sajtu: 430       |       Podeli:
10.04.2021 | 0 коментар(а)



Чајетина - Мештани Чајетине били су јуче веома заинтересовани за акцију „Посади свој хлад”

која се одвијала испред зграде Општине. Већ у првим минутима акције представници Службе зеленила КЈП „Златибор” су саднице белог јасена поклонили најмлађим суграђанима ове општине, а у наредних пола сата подељено је још четрдесет садница, наводи се на сајту општине Чајетина.

Саднице су обезбеђене уз помоћ друштвено одговорних компанија које желе да озелене места у којима живимо стварајући тако здравију средину, а спроводе је две невладине организације „Зелени развојни центар“ и „Let’s do it, Serbia”.

Општина Чајетина прикључила се данас акцији „Посади свој хлад” која је организована у целој Србији са циљем да се подели 30.000 садница којима ће бити улепшана места у којима живимо и побољшан квалитет живота грађана. Интересовање мештана било је изузетно.

„Још пре почетка акције наши млади суграђани су дошли јер су имали жељу да посаде то стабло са својим родитељима. Одзив је феноменалан и у првих 10 минута смо поделили 20 садница”, рекла је Јелена Лучић, из Службе зеленила КЈП „Златибор”.
Чајетинска општина добила је 100 садница белог јасена. Од тог броја школе ће добити 10%, а све остало поклоњено је суграђанима који су пожелели да у свом окружењу имају ово, крошњом богато, дрво.

„То је дрво које расте до 30м у висину а промер крошње му је од 10-15 метара. Врло је медоносно дрво и прави леп хлад. Циљ нам је да што више озеленимо наше просторе и да нашим будућим генерацијама дамо здрав живот и што више кисеоника”, каже Јелена.
Пошто је број садница био ограничен , једна особа могла је тако да добије највише једну садницу. Грађанима који су пожелели да посаде садницу белог јасена, али су се пожалили да за то немају адекватно место, објашњено је да ће то моћи да ураде на јавној површини коју је одредила Општина, а у складу са инструкцијама Службе зеленила КЈП „Златибор“.

„На свакој стабљици се налази папирић на коме се уписује име и презиме онога ко је посадио и датум садње а са друге стране је име спонзора”, додаје Лучић.

Свака садница садржи лого спонзора као и QР - код преко којег они који су добили своју садницу могу да је региструју и прате упутства за њен даљи развој. Суграђани се такође могу сликати поред свог дрвета и фотографију поставити на фејсбук. Данашње интересовање грађана општине Чајетина је било изузетно велико, што само значи да је свест о томе колико је потреба за здравим окружењем јака. Завичајни песник Михаило Ћуповић је на најбољи могући начин описао и ту потребу, али и бојазан, у својој песми ОПОМЕНА:

Кад одсечеш дрво зелених звезда,

није то само његов пад.

Срушио си, пријатељу, неколико гнезда

и заклао један хлад.

Иначе, судећи према јучерашњој акцији, Чајетинци ће имати довољно хлада, кисеоника и зеленила за око и душу.

ГЗС/Извор: Сајт општине Чајетина




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SADNICE JASEN HLAD CAJETINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.537.779 посета
Тренутно на сајту: 431 посетилац(a)