Preko četiri miliona dinara za učenike poljoprivredne škole u Požegi iz fondacije „Ana i Vlade Divac” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Preko četiri miliona dinara za učenike poljoprivredne škole u Požegi iz fondacije „Ana i Vlade Divac”
Trenutno na sajtu: 374       |       Podeli:
27.06.2023 | 0 коментар(а)



Požega - U okviru aktivnosti „Osnaživanje mladih poljoprivrednika”, 20 srednjoškolaca iz Požege



i okolnih opština, koji su izabrani putem konkursa za dodelu sredstava za podsticaj poljoporivrede, dobilo je opremu u vrednosti do 250.000 dinara za unapređenje svojih gazdinstva.

Fondacija Ana i Vlade Divac potpisala je sa učenicima završne godine Poljoprivredne škole sa domom učenika „Ljubo Mićić” u Požegi, Ugovor o donaciji sredstava iz Fonda za podršku mladim poljoprivrednicima.

Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika pokrenut je 2018. godine, i od tada je preko 120 mladih poljoprivrednika dobilo donacije. 2022. godine, Fond je podržao Projekat „Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA. Cilj je da se podrška učenicima završne godine poljoprivredne škole, koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo.

„Zahvaljujem se Fondaciji Ana i Vlade Divac i Poljoprivrednoj školi „Ljubo Mićić" ispred opštine Požega. Svim učenicima koji su danas tu čestitam i želim sreću u daljem školovanju i da se nakon završetka vrate u svoja gazdinstva i tamo prenesu svoje znanje i iskustvo i pomognu porodici i prijateljima”, izjavila je Slađana Milčanović, zamenica predsednika opštine Požega.

Osim finansijske podrške, mladi su tokom godine prisustvovali predavanjima i uz podršku mentora učili da razvijaju sopstveni poslovni plan.

„Cilj nam je da mladi, pored toga što će ostati u svojoj sredini i razvijati porodična imanja, nauče da razvijaju proizvode koji će naći svoje mesto na tržištu. To znači da treba da prate trendove u proizvodnji hrane i da znaju kako da dođu do podsticajnih sredstava koja će im pomoći da proizvodnju unaprede”, izjavila je Ivana Božić, menadžerka za razvoj ljudskih kapaciteta i inkluziju, projekat „Velika mala privreda”.

Marko Aničić iz Prijepolja je završio smer verterinarski tehničar i jedan je od 20 učenika koji su danas potpisali ugovore za donaciju sredstava iz Fonda.

„Prijavio sam se na konkurs da bih dobio sakupljač sena. Bavimo se stočarstvom, proizvodnjom mleka i sira i ova mašina nam je jako potrebna za skupljenje hrane za stoku„, izjavio je Marko i dodao da je vrlo važno u poljoprivredi imati funkcionalne mašine.

„Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo projekat osnaživanja mladih poljoprivrednika i ove godine u srednjoj poljoprivrednoj školi u Požegi. Vrednost fonda u 2023. godini je 4.050.000 i realizovan je u saradnji sa opštinama Požega, Užice, Čajetina, Gornji Milanovac, Arilje i Prijepolje. Pozivamo i ostale opštine Zlatiborskog okruga da nam se pridruže i u narednoj godini podrže mlade poljoprivrednike", izjavila je Aleksandra Kecojević, programska direktorka u Fondaciji Ana i Vlade Divac i dodala da je, osim donacije, mozda od još većeg značaja to što su mladi imali mogućnost da se edukuju kako da napišu poslovni plan i dobili savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnosti, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju dodatna podsticajna sredstva.

„Drago mi je da se nastavlja višegodišnja tradicija gde deca naše škole dobijaju opremu za započinjanje i unapređenje posla. Bitno je da se zadržimo i vratimo na selo i proizvodimo hranu, svetsko tržište ima veliku potražnju a mi imamo uslove”, izjavio je Kojo Bošković, direktor srednje poljoprivredne škole „Ljubo Mićić”.

Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, s toga poziva i ostale opštine da se pridruže ovom projektu i pruže podršku učenicima završnih razreda koji su zainteresovani da se nakon školovanja bave poljoprivredom i unaprede svoje porodično gazdinstvo.


Glas zapadne Srbije




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pozega ucenici skola poljoprivrednici pomoc

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.407.669 посета
Тренутно на сајту: 375 посетилац(a)