Отварање за историју и памћење - Чачак је од вечерас престоница најзначајнијих културних дешавања у држави (ФОТО) 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Отварање за историју и памћење - Чачак је од вечерас престоница најзначајнијих културних дешавања у држави (ФОТО)
Trenutno na sajtu: 439       |       Podeli:
21.03.2023 | 3 коментар(а)



Чачак - Од вечерас град Чачак и званично носи титулу Прве Националне престонице културе Србије.



Мултимедијалним спектакуларним програмом на Градском тргу у граду на Морави започета је манифестација која ће трајати све до краја ове календарске године. Уз присуство великог броја Чачана, данашњој свечаности присуствовала је прва потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, али и бројни важни људи државног врха, градоначелник Чачка Милун Тодоровић и челници локалне самоуправе.

На реализацији Чачанске родне вредно се радило годину ипо дана, у оквиру овој пројекта обједињени су спорт, култура, туризам, уметност, али и незаобилазна инфраструктура. Кроз четири тематске целине у наредном представиће се најбоља понуда града Чачка.

 

Градоначелник града Чачка Милун Тодоровић

„Ово је један од најважнијих и најсветлијих дана у модерној историји нашег града, када смо после радне верзије и апликације изузетних младих уметника сазнали да смо међу 18 локалних самоуправа ми добитници те ласкаве титуле, засукали смо рукаве и кренули одмах да радимо. Слобода, на Морави, на раскршћу, на калдрми дефинишу наш град вековима уназад, али оно сто је од почетка наша визија јесте да победимо оно сто је деценијама из нас. Уз огромну подршку председнице Владе и председника Републике Србије успели смо у овоме. Као пионири у овом подухвату учинили смо да недостатака има још мање и да поред  нематеријалних добара остану и Музеј српске православне цркве у оквиру нашег храма Светог Вазнесења Господњег, уз сталну етнолошку поставку у Хаџића кући и наравно сублимација треба да буде за Дан града 18. децембра када будемо на свечаној Седници предали бакљу културе нашем комшијском граду Ужицу, да оставимо и трајну вредност кроз Музеј кошарке који ће бити јединствен у овом делу Европе, а можда и у читавој Европи. Чачак је увек имао са чим и са ким да се похвали и подичи, биће много изненађења током године. Већ сутра увече концерт нашег Боре Ђорђевића, али и још много дивних година спектакла који се неће видети у овом делу Европе", рекао је градоначелник града Чачка Милун Тодоровић.

Престоница културе један је од најзначајнијих пројеката које је покренуло Министарство културе са циљем да се уз подршку локалним самоуправама ојачају кључни фактора културног развоја.

 

Министарка културе Маја Гојковић

„Ово је догађај којим свакако исписујемо нове странице историје овог града, Моравичког округа и читаве Србије. Чачак ће бити центар културе и уметности наше земље. Поред савремених форми бројни програми и садржаји представиће сво богатство и разноврсност традиције овог краја и све оно што локални средину и околину чини привлачно и упечатљиво. Пре нешто више од две године уз подршку председника Србије Александра Вучића и Владе републике Србије покренула сам овај пројекат по узору на Европску престоницу културе имајући у виду све предности и добробити које се освајањем ове престижне титуле добијају. Реализацијом програма у оквиру Престонице културе изабрани град поставља  културе и средиште свог развоја. Кроз четири програмске целине пројекат Чачак 2023. представиће своју историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе и неке мање познате градске приче. Драги гости, даме и господо драги пријатељи, налазимо се у граду културе и уметности, месту добрих људи, вредних домаћина у коме се сваки гост осећа као код куће и у које се радо враћа. Сигурна сам да ће све што спроведу  Влада Републике Србије министарство културе и град Чачак за овај пројекат као и све ове добре вибрације вечерас присутне учинити да још једном покажемо богатство наше културе. Тиме ћемо у свет послати најлепшу слику наше земље. У то име добродошли у Чачак Прву престоницу културе Републике Србије и хвала што сте вечерас са нама", рекла је министарка културе Маја Гојковић.

Вечерашњем свечаном отварању приствовали су и министри Мемић и Ђерлек.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak prestonica kulture srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (3)

  • Pljucko

    Šta je sa onim ludacima sa Doze i Ozonovcima, šta oni vele kako ocenjuju, zna li se šta ?!
  • Grebić

    Bravo za Čačak, bravo bravo. Za svaku pohvalu !!
  • Gvozdenko

    Laz. Posecenost nula. Koja kultura. Poljoprivredni sajam. Selite selo u grad, nije bilo 100 ljudi , klošara
  • Oladi

    Alo Pavle opet si Å¡mrkao neko Ä‘ubre



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.777.986 посета
    Тренутно на сајту: 439 посетилац(a)