Жене на селу суочавају се са бројним проблемима, њихово удруживање једино решење 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Жене на селу суочавају се са бројним проблемима, њихово удруживање једино решење
Trenutno na sajtu: 573       |       Podeli:
15.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Положај жена на селу тежак је у сваком случају, сваког дана и из године у годину.
Фото: РИНА

Међутим, епидемија корона вируса то стање је само додатно погоршала. Многе од њих су услед изостанка превоза у њиховим удаљеним местима остале без посла у појединим приватним фирмама, а као велики проблем поставље се питање њиховог здравственог осигурања, преноси агенција РИНА.


„Сеоске жене су добре мајке, домаћице и супруге, али и вредне раднице на њиви и у тору. Обележавање Међунардоног дана жена је важан датум кад имовај догађај је шаљемо поруку да је удруживање пут да лакше нађу пролаз до тржишта и ланца добављача, радећи на развоју села. Жене из сеоских средина су међу најпогођенијим пандемијом, оптерећене су још више кућним пословима, бригом о деци која су код куће, али и о старијим члановима домаћинства, уз све друге послове у које раде у пољопривреди. Апелујемо на мушкарце да у већој мери помажу женама у обављању кућних послова, јер и оне равноправно раде у пољу и на њиви”, рекла је НадеждА Сатарић, председница удружења жена „Амиту“.

Зорана Михајловић, председница Координационог тела, фото: РИНА

На Међунрадни дан жена на селу, 15. Октобар, жене из удружења „Евгенија“ код Чачка дочекале су у селу Јеживица потпредседницу Владе и председницу Координацоног тела за родну равноправност, Зорану Михајловић и овим поводом поручила да жене са села живе тешко, али да нису заборављене, и да су Влада Србије, Kоординационо тело, локалне самоуправе и удружења жена ту да стварају боље услове за живот жена, као и мушкараца.


„Моја порука женама данас је да се удружују и буду заједно, јер на тај начин можемо да им обезбедимо новац за пројекте. Жене су те које воде рачуна о газдинствима, пољопривредној производњи и гарант су очувања села. С друге стране, само 12% жена су власнице газдинстава, три од четири жене раде за смештај и храну, а 60% њих нема право на пензију. И зато смо ту да створимо услове да буду здраве, да добију пензије и да имају боље, једнаке услове за живот”, рекла је она.


Михајловићева је додала и да ће заједно са удружењима упутити иницијативу Министарству финансија и Министарству пољопривреде за измену два закона, која ће омогућити женама пензионо и здравствено осигурање, али и подстицаје за рањиве категорије, а то јесу жене са села.


„Такође, радимо и на обезбеђењу боље инфраструктуре, како би жене и њихове породице остале да живе на селу. А локалне самоуправе упућујемо на то да приликом планирања буџета воде рачуна и обезбеде средства и подстицаје и за делатности којима се баве жене”, рекла је Михајловићева.

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, фото: РИНА

Милун Тодоровић подсетио је да четвртину светске популације чине жене на селу, а само 2% поседа се води на њих, што говори о томе колико су угрожене.

„Ове жене чувају традицију, али се боре за свој и опстанак своје деце и породица. Наш задатак је да им помогнемо и да улажемо у инфраструктуру, али и да помогнемо удружењима као битним организаторима пласмана њихових производа. Важно је и да оснажимо младе мајке, да изградимо вртић у Заблаћу и да мајке са села могу да оставе децу у предшколским установама, те да имају времена за посао у удружењима и газдинствима. Циљ је да жене на селу имају исти статус као жене у граду, да буду једнако поштоване”, рекао је Тодоровић.


РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


jezevica evgenija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.456.751 посета
Тренутно на сајту: 574 посетилац(a)