U Zagorici potekla rakija od jagode, ukus fantastičan ali od cene boli glava 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
U Zagorici potekla rakija od jagode, ukus fantastičan ali od cene boli glava
Trenutno na sajtu: 261       |       Podeli:
02.07.2023 | 0 коментар(а)



Topola – Ove godine prve jagode su na našem tržištu imale cenu od oko 500 dinara za kilogram, međutim sa pristizanjem sve većih količina cena je polako padala. Takođe, česte padavine u vreme berbe značajno su uticale na kvalitet jagode na otvorenom što je

dovelo do toga da se veće količine ovih plodova prerade. Pored džema i likera na jednom imanju u selu Zagorica potekla je i rakija od ovog voća koja je prema rečima našeg sagovornika fantastičnog ukusa.

„Pošto sam ove godine imao malo veću količinu jagoda a zbog uvezezne jagode cenaje  brzo počela da pada odlučio sam da neku količinu sameljem za rakiju. Odradio sam pripremu kao za dunju ili kajsiju, dodao enzime, kvasac i hranu za kvasce. Dobijena rakija je po meni izvanredna, prijatne veoma intenzivne arome, bez negativnih ukusa, kiseline“, otkriva za TopPres Dragan Jovanović.Ovaj domaćin ističe da je rakija od jagode izuzetnog kvaliteta a za takav kvalitet i cena mora biti visoka.



„Iskreno, nisam optimista da će biti kupaca za ovu rakiju zbog cene koja mora biti za naše uslove  previsoka. Za jedan kazan kljuka potrebno je 120 kilograma jagoda plus enzimi, kvasac za voćne rakije i hrana za kvasce. Kad to pretvorimo u novac dolazi se do cifre od oko 400 evra po jednom kazanu, prosečno mi je po kazanu izlazilo oko osam litara rakije od 18 gradi. Računica je prosta, mene košta 50 evra litar“, naglašava Dragan. On dodaje da je rakiju mogao ispeći i na drugi način, uz dodatak oko 20 kilograma šećera po kazanu, čime bi povećao litražu dobijene rakije ali bi smanjio kvalitet. Kako kaže, želeo je da poradi na kvalitetu a ne na kvantitetu.

Pored rakije ovaj domaćin je od jagode pripremao i liker koji je prema njegovim rečima idealan za letnje dane.

Inače, na imanju kod Jovanovići jagoda se  uzgaja  u plasteniku i na otvorenom na organski način.

GZS/ TopPres

 
 



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


RAKIJA JAGODE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.451.318 посета
Тренутно на сајту: 259 посетилац(a)