Ужице са Крушевцом и општинама Параћин и Врбас у трци за Европску енергетску награду 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Ужице са Крушевцом и општинама Параћин и Врбас у трци за Европску енергетску награду
Trenutno na sajtu: 351       |       Podeli:
17.05.2019 | 0 коментар(а)



Представници локалних самоуправа у Крушевцу, Ужицу, Параћину и Врбасу потписале су у Београду уговор о придруживању Асоцијацији Европске енергетске награде (ЕЕА)

а стално унапређење практичних енергетских и климатских политика.

Уговор је потписан на састанку Мреже општинских енергетских менаџера, а поводом Пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији.

Помоћник министра рударства и енергетике Србије Милош Бањац рекао је да Швајцарска са више од десет милиона франака помаже пројекте енергетске ефикасности у Србији, а држава Србија из одговарајућег фонда издваја 1,2 милиона динара.

Он је казао да се Пројекат енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији састоји од три компоненте, а прва је награда за ефикасност, друга је санирање 21 јавне зграде како би се смањило расипање енергије и трећа је подизање свести свих грађана о потреби уштеде енергије.

Србија је, према речима Бањца, из без помоћи Швајцарске увела енергетске менаџере и награде за енергетску ефикасност, али је домаћи буџет скроман у односу на швајцарску помоћ.

Истакао је да је до сада урађено 60 пројеката везаних за енергетску ефикасност и да су уштеде биле око 40 одсто јер су то били лошије изграђени објекти, али да уштеда у Србији може да износи око 20 одсто.

Он је најавио да ће се кредитом од око 40 милиона евра финансирати и санација 20 објеката централне власти, односно зграде министарстава у Србији.

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу са Србијом Урсула Лојбли рекла је да две земље сарађују више од 100 година и да њена земља помаже Србији у економском развоју, управљању и повећању отпорности градова на климатске промене.

Она је рекла да су Швајцарској у спровођењу пројекта у Србији партнери Стална конференција градова и општина (СКГО) и локалне самоуправе зато што најбоље одговарају потребама грађана.

„Очекујемо да се добра пракса у енергетској ефикасности пренесе и на друге градове јер ће то повећати привлачност за инвеститоре", рекла је Лојбли.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић је казао да се та организација укључила у пројекте који се односе на управљање енергијом са циљем да помогне градовима са преко 20.000 становника да "препознају потребу за увођењем енергетских менаџера и унапређењем енергетске ефикасности".

Додао је да се СКГО ангажује и на подизању свести грађана о уштеди енергије, не само да би подигла ефикасност у њеном коришћењу већ да би се заштитила животна средина смањењем емисије штетних гасова при производњи енергије.

Истакао је да се нада да је "допринос СКГО мерљив" и да ће радити на томе да локалне самоуправе формирају програмске буџете у циљу подизања енергетске ефикасности.

Председник општине Врбас Милан Глушац рекао је да је та општина у области енергетске ефикасности до сада највише урадила у Србији јер је већ 2013. године донела неопходне прописе.

Он је рекао да је за оптимизацију утрошка енергије у четири школе и исто толико предшколских установа општина добила помоћ Швајцарске од 1,6 милиона франака, а да годишња уштеда на општинској згради која је санирана и тако енергетски оптимизована износи 1,5 милиона динара.

ГЗС/Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.376.553 посета
Тренутно на сајту: 351 посетилац(a)