Становници града на Морави уживају у корацима плеса кубанских миграната 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Становници града на Морави уживају у корацима плеса кубанских миграната
Trenutno na sajtu: 700       |       Podeli:
28.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Плес салса настао је шездесетих и сeдамдесетих година прошлог века на улицама Њујорка.
Чачани уживају у корацима салсе, Фото: ГЗС

Створили су je мигранти са Кубе и Поротрика и у њега унели део свог фолклора и мало афричке традиције и тако добили нешто што се назива друштвени плес.

Немања Допсај, после 17 година бављења фолклором, одлучио је да се опроба у салси и до данас није одустао од ње. Временом су дошла такмичења, а нешто више од једне деценије ради и као инструктор овог латино плеса.

„Од 2008. године плешем салсу. Пре тога сам 17 година играо фолклор, тако да сам то огромно плесно искуство само преточио у саслу и наставио са њом. После годину дана сам почео и да се такмичим, а после пар године сам почео да радим и као инструктор салсе”, каже Немања и додаје да салса и наше коло, иако то можда не делује, ипак има имају доста тога заједничког.

Немања Допсај, 17 година фолклора заменио салсом, Фото: ГЗС

„Салса и наш фолклор имају огромну везу зато што су и једно и друго биографија једног народа. То су неки корени који показују како је се тај народ развијао. Као код нас у фолклору, где имамо различите кораке из различитих крајева које временом преносимо и имамо их и дан данас, тако je и салса, поготово кубанска,настала из афро румбе, сона и плесова људи који су долазили на Карибе. Салса има, за разлику од латино и осталих стандард плесова, социјални моменат који је јако изражен и жив је плес. То је још једна сличност са нашим фолклором. Као што ми играмо коло на свадбама и весељима, тако се и салса плеше на журкама, ча и по свадбама и код нас. Људи који знају салсу, плешу је и уз наше песме, зато што је ритам ношљив и свуда је примењив”, рекао је Немања.

Салса се у Србији игра дужи период, али са временом њена популарност значајно расте. Тако је у Чачку пре пет година отворена Салса Фабрика, место где године нису ограничење, а добро расположење долази са првим кораком и тактом музике.

„Чим кренете да играте салсу, вама добро расположење дође само. Не можете остати имуни. Људи који гледају са стране, питају се зашто су људи који играју салсу тако весели? За разлику од многих плесова, сала има ту енергију која је специфична и зато и опстаје. А када су године у питању, ни ту не постоје ограничења. Мада је код нас примељивија на старије, јер је плесни образац који се учи на салси једноставан, није компликован и лако је применљив. Људи који су у позним годинама, а имају жељу да плешу су добродошли на салсу, а кораке ће лако савладати”, казао је Немања и истакао да је и он један од немалог броја оних који су љубав свог живота упознали управо захваљујући управо салси.

Чачани уживају у корацима салсе, Фото: ГЗС

Једна од многих који са нестрпљењем чекају вече салсе јесте и Катарина Киковић, којој салса, како каже и после напорног дана увек врати осмех на лице.

„Обожавам салсу. То је једноставно тако. Осећај док је плешете је прелеп. Чак и у почетку, док не знате све кораке ипак вам је лепо и та енергија вас гура напред и не дозвољава вам да престанете”, закључила је Катарина.

Према речима Ане Каљевић, која салсу игра неколико година, не постоји бољи начин да се потроши време него да се дође на саслу.

„Атмосфера је одлична, сви су насмејани, лепо се дружимо. Недавно смо заједно прославили 68 рођендан, а пре тога смо имали једно пунолетство. Просто пуцамо од позитивне енергије”, рекла је она.

Иако настала хиљадама километара далеко, уз музику и културу потпуно другачију од наше, сасла се ипак „примила” и на нашим просторима. А средином децембра на позорници чачанског Културног центра ови плесачи показаће становницима града на Морави, зашто треба и они да се опробају у корацима овог изгледа не тако страног плеса.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK SALSA KOLO FOLKLOR SALSAFABRIKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.609.311 посета
Тренутно на сајту: 699 посетилац(a)