Polaganjem venaca obeležena godišnjica Bitke na Košarama 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Polaganjem venaca obeležena godišnjica Bitke na Košarama
Trenutno na sajtu: 455       |       Podeli:
14.06.2023 | 0 коментар(а)



Povodom 24. godišnjice od Bitke na Košarama, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić,



kao izaslanik predsednika Republike, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, položio je vence na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu. Polaganju venaca prisustvovali su i heroji sa Košara, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i članovi porodica.


Okupljenima se obratila Majda Milivojević iz humanitarne Fondacije Majda Milivojević, koja je pročitala pesmu "Majka junaka sa Košara".
Godišnjica Bitke na Košarama biće obeležena i Komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavilo je Ministarstvo za rad.
Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici, pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz Juničke planine.

Komemorativna akademija u Narodnom pozorištu

Organizator Komemorativne akademije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a prisutnima će se obratiti potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.
Bitka na Košarama je jedna od najtežih bitaka u novijoj istoriji naše zemlje, simbol otpora neprijatelju tokom NATO agresije 1999. godine.

Kako se navodi dva meseca su neustrašivi srpski vojnici odolevali napadima brojčano nadmoćnijih neprijatelja, potpomognutih snagama redovne Vojske Albanije i NATO avijacijom.

U borbama na Košarama stradao je 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno je 256 boraca.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

 

 

GZS / Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KOSARE BITKA JUNACI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.333.394 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)