О венчаници краљице Драге писали су новинари и пре 120 година 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
О венчаници краљице Драге писали су новинари и пре 120 година
Trenutno na sajtu: 499       |       Podeli:
09.12.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Српске новине су у броју од 25. јула 1900. детаљно описале ток краљевског венчања,

сведочећи да је у недељу 23. јула исте године у београдској Саборној цркви „Витешки Краљ Србије, уз благослов Св. Православне Цркве, добио супругу у бајноме лицу изабранице Свога срца, а Србија и српски народ Краљицу свога рода, своје крви...”

Фотограф Милан Јовановић добио је ексклузивно право да први објави снимке са венчаних свечаности. Oва фотографија је једна од ретких на којoj се јасније могу сагледати детаљи невестине хаљине, објављено је на фејсбук страници Музеја рудничко таковског краја.

Венчаница краљице Драге је израђена од сатена у боји слоноваче, обилато покривена наборима и бриселским чипкама посутим штрасом, а карактеришу је висока крагна која затвара врат, сагласно типу венчаних хаљина који је био en vogue у последњим деценијама XIX века. Дугачак шлеп на венчању су придржавале две девојчице „у сеоском руву рудничког и београдског округа”. Уз хаљину је ишао и дуги бели вео који је за главу био причвршћен брилијантском тијаром. Расположиви подаци не нуде јасну представу о о терзијској радњи или салону у којем је набављен. По једној претпоставци, коју у дневничким белешкама износи полицијски начелник Таса Миленковић, хаљина је наручена у Бечу месец дана пре венчања, „у Вајсмановој радњи на име госпође Шнајдер у износу од шест хиљада форинти”, а друга претпоставка, проистекла из архивских истраживања, каже да је посланству у Паризу било наложено да се из Српског павиљона на Светској изложби 1900. године издвоји венчаница „са целом гарнитуром црквеног одела које је изложио Павловић из Београда” и да се одмах пошаље у српску престоницу.

 

 

ГЗС 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


draga masin lunjevica aleksandar obrenovic gornji milanovac kraljica natalija vencanje rudnicko takovski kraj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.859.225 посета
Тренутно на сајту: 500 посетилац(a)