Риста виолиниста-дело милановачких дрворезбара у част Сабору у Прањанима 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Риста виолиниста-дело милановачких дрворезбара у част Сабору у Прањанима
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
06.08.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Инспирисани Сабором виолиниста,а ношени идејом да сачувају сећање на свог преминулог пријатеља , милановачки уметници

створили су дело које ће бити подсетник будућим поколењима на традиционалне вредности и обележја нашег краја.

Фото: ГМ Прес

Група горњомилановачких дрворезбара своју љубав према дуборезу преточила је у дело које ће, како кажу, бити најприкладнија позивница за предстојећи Сабор виолиниста у Прањанима.Главни извођач Драгиша Вербић и коаутори Драгољуб Хаџић Аџо ,Ненад Стојић и недавно преминули Радољуб Љубо Радовић, одлучили су да израдом скулптуре пруже подршку сада већ традиционалној прањанској манифестацији.

-Захваљујући ентузијазму наших Горњомилановчана који дају свој допринос развоју културе у нашем крају и који су препознали да је Сабор виолиниста манифестација која се развија, израђена је скулптура која је од данас изложена у Дому културе у Горњем Милановцу. Ова скулптура представља и позивницу за Сабор виолиниста који ће бити одржан у Прањанима од 20. до 22. августа. Позивам суграђане да посете Сабор, а до тада могу свратити да погледају дело наших уметника-рекао је Драган Арсић, директор Културног центра Горњи Милановац.

 

Драган Арсић, директор Културног центра Горњи Милановац, Фото: ГМ Прес

Аутори су нагласили да су за крајни производ њиховог труда заслужни тимски рад, дружење и лепа сарадња, па је скулптура и сведочанство о једном лепом пријатељству.

-Виолиниста је рађен укупно 26 дана, радили смо по 4, 5 сати дневно. Дрво за израду скулптуре дао је покојни Љубо Радовић, а у питању је дивља трешња.У његовој радионици смо започели рад, а завршили га код Драгише Вербића-каже Ненад Стојић,један од твораца скулптуре.

 

Ненад Стојић,дрворезбар, Фото: ГМ Прес

Осим што је надахнуће потекло од виолиние, уметници су имали кратку поруку чиме су још били вођени током стварања.

-Наша инспирација јесте Сабор виолиниста, али смо желели и да створимо и нешто што ће остати млађим генерацијама-каже Драгиша Вербић,главни извођач.

 

Драгиша Вербић, дрворезбар, Фото: ГМ Прес

„Риста виолиниста“, како су аутори назвали скулптуру, пред Сабор виолиниста сели се у Прањане, где сигурно припада. Да уз своју виолину сачува приче о правим вредностима за неке будуће саборце.

 

 

 

 

ГМ Пресс/ ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gm rista violinista Sabor Pranjani violina dejan kovacevic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.629 посета
Тренутно на сајту: 418 посетилац(a)