Вучић: Видовдан је путоказ! Председник уручио видовданска одликовања, међу лауреатима и чачанска Гимназија 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Вучић: Видовдан је путоказ! Председник уручио видовданска одликовања, међу лауреатима и чачанска Гимназија
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
28.06.2022 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић данас је уручио видовданска одликовања заслужним

појединцима и институцијама, после чега je организован свечани пријем поводом Видовдана и ступања на дужност председника Републике у другом мандату.

Свечаност у Палати "Србија" почела је химном "Боже правде", у извођењу солисткиње опере Српског народног позоришта Наташе Тасић Кнежевић.

Председник Вучић се обратио окупљенима и рекао је да је Видовдан најважнији знак и симбол на нашем небу, испод ког се окупљамо.

- Видовдан је много више од питања и одговора, он је путоказ и звезда коју пратимо, без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се утопили у друге народе.- рекао је председник Вучић.

За нас је Видовдан најпрецизнији начин за мерење времена.

- Како је рекао владика Николај: "То је наша народна голгота, али у исто време и наше народно васкрсење, духовно и морално. Оно нам је дало галерију витеза вере који вреде више од галерија мермерних кипова" - рекао је председник.

Он каже да је Видовдан идеал и морална вертикала, на коју су се позивали и Вук и Његош.

Књаз Никола Петровић посећује краља Милана Обреновића баш на Видовдан, и то је најлепши дочек који је ико икада доживео. Никола Тесла је увек посебно место давао Косову и Видовдану. Такође на Видовдан је млади родољуб, Принцип, као и Обилић пре њега починио тираноубиство - истакао је Вучић.

Како је рекао, на Видовдан Срби не певају, већ се сећају палих предака.

фото: принтскрин

Зато смо данас најистакнутијим пријатељима доделили највиша одликовања. Међу њима и председника владе Царевине Јапана, истакнуте спортисте и друштвене делатнике. Данас смо у Београду, али ћемо се сутра вратити својим обавезама широм света. И где год ово ордење буде путовало оно ће увек бити са вама, и сведочиће колико волите ову земљу. Ова одличја су она која се додељују за успехе која чине заједничку инспирацију - додао је он.

Видовданска одликовања додељују се заслужним појединцима и институцијама из земље и иностранства који су својим залагањем дали велики допринос у сферама у којима раде и делују.

Вучић је рекао и да су лауреати постали део нашег националног неба, они које треба пратити и који померају границе.

Проф. Дејан Крунић у име школе примио Карађорђеву звезду првог степена, фото: принтскрин

Међу лауреатима је и чачанка Гимназија која је орден Карађорђеве звезде првог степена примила поводом 180 година потојања и рада а за то време одшковала је 32 000 ученика и дала значајна имена у области науке, уметности и спорта. Одликовање је примио председник Школског одбора професор Дејан Крунић.


Курир / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vidovdan vucic ordenje gimnazija cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.489.060 посета
Тренутно на сајту: 351 посетилац(a)