Пепко добровољно повукао производе са тржишта Србије 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Пепко добровољно повукао производе са тржишта Србије
Trenutno na sajtu: 331       |       Podeli:
22.02.2023 | 0 коментар(а)



Произвођачу Пепко, чији су производи повучени са тржишта Републике Србије није изречена мера од стране органа тржишног надзора, већ је

сам произвођач добровољно предузео меру повлачења производа са тржишта, односно опозива од крајњих потрошача, истичу из Сектора тржишне инспекције Министраства унутрашње и спољне трговине.

“Производи које је произвођач Пепко огласио небезбедним носе ризик од гушења јер су шавови на самом производу слаби и постоји могућност да дете дође у додир са влакнастом материјом која се налази унутар производа и угуши се. У овом случају нису изречене казнене мере јер је произвођач добровољно доставио Министарству утрашње и спољне трговине обавештење о производу који носи ризик", рекла је Мирјана Станчић, из сектора тржишне инспекције Министарства унутрашње и спољне трговине.

Она је навела да преко НЕПРО сајта Министарство унутрашње и спољне трговине дистрибуира информације о опасним производима који представљају ризик по здравље и безбедност потрошача и других корисника.

"На сајту су истакнута обавештења о производима чијом уобичајеном употребом и коришћењем може доћи до повређивања и на тај начин угрожавања безбедности потрошача и других корисника. Сајт се не односи на размену информација о храни, сточној храни, лековима, медицинској опреми и другим производима, већ искључиво непрехрамбене производе”, рекла је Станчић.

Према њеним речима, код производа који су проглашени небезбедним и оглашени на сајту НЕПРО, а за које постоји податак о произвођачу/увознику не постоји могућност да се поново нађе у промету.

На тржишту се могу наћи слични али не и исти производи, рекла је Станчић.

“Законом о општој безбедности производа прописано је да је произвођач- увозник дужан да на тржиште ставља искључиво безбедне производе, односно производе који, под редовним или разумно предвидљивим условима употребе, укључујући и период у коме се производ употребљава, као и пуштање у рад, инсталирање и захтеве у погледу одржавања, када је то потребно, не представља никакав ризик или представља минималан ризик који је примерен употреби производа и који се сматра прихватљивим и усклађеним са високим нивоом заштите безбедности и здравља потрошача и других корисника узимајући у обзир својства производа, утицај на друге производе, представљање производа и категорије потрошача”, рекла је Станчић.

Она је истакла да у зависности да ли предузете мере од стране органа тржишног надзора или привредних субјеката говори се о принудним или добровољно предузетим мерама.

“Принудне мере су мере које је изрекао орган тржишног надзора јер је у промету затекао производ за који је утврдио да може да угрози здравље и безбедност потрошача. Добровљне мере предузима сам произвођач, дистрибутер производа, након што уочи недостатке на производу који могу угрозити здравља”, рекла је Станчић.

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pepko igracke srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.648.655 посета
Тренутно на сајту: 322 посетилац(a)