Vraćanje duga zavičaju 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vraćanje duga zavičaju
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
23.03.2024 | 0 коментар(а)



Nova Varoš - U novovaroškom Domu kulture promovisan prvi broj časopisa „Stari Vlah“. O sadržaju



i budućnosti letopisa govorili urednik Milomir Kragović i autori tekstova.

U petak je u Domu kulture u Novoj Varoši promovisan prvi broj časopisa „Stari Vlah“, u izdanju Istraživačko izdavačkog centra „Stari Vlah“ iz Beograda.

Voditelj programa, beogradski glumac Vladan Popović, posetiocima je predočio uvodnik u kome je odgovorni urednik Milomir Kragović najavio da će letopis sabirati različita mišljenja, afirmisati prepoznatljiv starovlaški duh i pisati o prošlosti, ali i budućnosti.

Kragović je Novovarošanima i gostima iz okolnih gradova rekao nameru izdavača da se časopis razlikuje od ostralih, jer je visoko podigao estetski nivo (dizajn, format i papir), da će se čitati i gledati. Podsećajući na okosnicu sadržaja na 200 strana i autore, Kragović je najavio promociju u gradovima Starog Vlaha.

Zanimanje za istoriju i sudbinu Starog Vlaha

Iz zanimljivog izlaganja mladog istraživača, koji je za prvi broj uradio kartu, prenosimo da se Stari Vlah prostire između Golije, Giljeve Zlatara, Zlatibora, Banje i Lima kod Proboja do sela Jagoštice na Drini (vidi kartu).

Karta prema istraživanjima dr Žarka Ilića

Istoričar iz Sjenice Salih Selimović osvrnuo se na karakterne osobine i mentalitet Starovlašana, ali i znamenite ličnosti koje je iznedrio vrletni kraj, te spomenuo brojne istraživače.

Za Svetlanu Jevdoksić, profesora istorije iz Beograda, rodna Nova Varoš je veoma inspirativna, pošto ima mnogo zanimljivih i neispričanih priča. To je sredina u koju se dolazio i, često, brže-bolje odlazilo, ali i onih koji su ostajali i opstajali.

Milorad Stevović, direktor IIC Stari Vlah

Književnik iz Priboja, Mirko Ikonić, istakao je da je za stranice odabrao stihove 24 pesnika ovog podneblja u koje veruje, naglasivši da je njihova poezija vredna pažnje.

Ističući da je izlaženje časopisa kulturni događaj i plod dobročinstva i entuzijazma, novinar Dragoljub Gagričić osvrnuo se na zaborav i vapaje Starog Vlaha, ali i podsetio da za uredništvo ne sme biti nedodirljivih tema i ličnosti kad je u pitanju opstanak i sudbina Starog Vlaha.

Rečnik starih reči i izraza - sakupljač Filip Bjelić

U sali Doma kulture nastupili su dvojničar Predrag Nikolić iz Prilika kod Ivanjice, guslar Vuk Pantović i pesnik Velibor Veličković iz Sjenice.

Buđenje Varoši

Izlaženje letopisa finasirao je Milorad Miško Stevović, predsednik IIC „Stari Vlah“. Govoreći o zavičaju, istako je, pored ostalog:

– Mnogi su nas zaboravili, najgore je što smo mi sebe zaboravili...! Od Nove Varoši je uzeto mnogo više no što joj se daje...?! Dosta smo ćutali...! Moramo ljude pokrenuti, da se sa buđenjem proleća počne raditi da Varoš postanen ono što zaslužuje... Ima zemljaka spremnih da pomognu...

 

Zlatarinfo, D. Gagričić / GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos stari vlah promocija casopis

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.316.492 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)