У Чачку много боља епидемиолошка ситуација: Постоји идеја о нормализацији већине одељења која су у ковид режиму 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
У Чачку много боља епидемиолошка ситуација: Постоји идеја о нормализацији већине одељења која су у ковид режиму
Trenutno na sajtu: 364       |       Podeli:
24.05.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Значајан пад по свим аспектима и у свим бројкама охрабрује али
Фото: ГЗС

нема опуштања, казао је на данашњем састанку Радног тима за праћење ширења вируса корона заменик директора болнице др Дејан Дабић.

„Смањењу броја оболелих доста је допринела вакцинација, старији људи и они средњих година одазвали су се, а сада бисмо апеловали на омладину. Како би били опуштени, уживали у лету, прославама, матурама, вакцијанција је једини начин да избегну проблеме, јер чињеница је да је било доста младих који су оболевали , били хоспитализовани, а и оних који су имали тежу клиничку слику. Надам се да ће и они схватити, видели су прошле године како је било када није било матура, прослава рођендана, а знамо колико је то деци битно”, рекао је др Дабић.

Он је истакао да су бројеви ковид позитивних пацијената све мањи, али да нажалост још увек има смртних случајева.

„Укупан број хоспитализованих пацијената је 33, у респираторном центру налази се седморо, а на респираторима су два пацијента. У протекла 24 сата било је пет отпуста и два пријема, а у ковид амбулантама била су 22 прегледа, од тога је 11 првих прегледа. Имали смо нажалост два смтрна случаја, оба из Чачка. На дечијем одељењу нема деце која су ковид позитивна, а на гинекологији смештена је једна трудница која је позитивна на ковид, али је у добром општем стању”, прецизирао је др Дабић.

Према његовим речима план је да пацијенти који су ковид позитивни буду груписани на два одељења, а да остала одељења буду испражњена, очишћена и враћена у нормално стање, а то би за почетак било интерно и одељење неурологије.

„Што се тиче вакцинисаних пацијената, они се спорадично јављају, дешава се, али у много мањем броју, било је смртних случајева код пацијената који су имунизовани, обично су то пацијенти старијег животног доба са неким малигним обољењима”, рекао је Дабић.

Ковид болнице у Батајници и Крушевцу растеретиће остале болнице широм земље, па ће медицински радници након заслузених годишњих одмора почети да раде нормално.

„Број оболелих сведен је у оквире редовног рада, а и на нивоу Републике размишља се о централизацији збрињавања таквих боленика, како би болнице широм Србије могле да раде. Ова инфекција ће да тиња, неће се угасити, нити ће бити без ковид болесника још дуго времена, не можемо држати вандредну ситуацију у целој земљи због малог броја болесника. Постоји идеја да се број ковид пацијената из целе земље смести у болнице у Батајници и Крушевцу и да се локалне болнице ослободе да нормално раде”, рекао је руководилац Радног тима за праћење и ширења корона вируса на територји града Чачка, др Михаило Луковић и додао: „Медицинско особље ради у појачаном интензитету већ годину и два месеца, па ће се мало интензивније у наредном периоду ићи на годишње одморе, негде на јесен можемо очекивати нормализацију рада”.

Као и све општине у Србији и град Чачак у претходних 14 месеци прошла је кроз изузетно тешке тренутке. Снагом медицинских радника и уз помоћ градоначелника и људи из општине чачанска болница имала је све оно што је потребно за што бољу негу пацијената, мишљења је руководилац Радног тима др Михаило Луковић.

„Улога менаџерског тима наше општине била је непроцењива у овој ситуацији, ни у једном тренуитку нисмо оскудевали у било чему, све оно што смо тражили и планирали, људи из општине су урадили на један врло коректан начин, тако да смо радили несметано, а њихова улога од градионачелника, па на даље, стварно је била велика. Направили смо сами услове за лечење пацијента у Плавој хали, а да нисмо имали ни војску, ни полицију, нити било какву помоћ као други градови, али смо то урадили на време и како треба. Када нико није имао заштитну опрему, ми смо по целој Србији , захваљујући њима покуповали заштитна одела и то имали међу првима. Хвала им што су нам омогућили да на један изузетно коректан начин обавимо овај посао, наравно, хвала и медији који су нас пратили све време”, закључио је др Луковић.


ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


IZVESTAJ COVID 19 CACAK

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.547.395 посета
Тренутно на сајту: 364 посетилац(a)