Погинуо у петом рату 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Погинуо у петом рату
Trenutno na sajtu: 506       |       Podeli:
16.07.2022 | 0 коментар(а)



Гуча – Леди Изабела Хитон, Енглескиња која је лечила рањене и оболеле војнике на Солунском фронту, није заборавила:

„Кад нису били на служби, носили су за капом више увета цвеће, а цвећем су често китили и пушчане цеви. Фронт је постао њихов дом, сањали су дању и ноћу о свом селу `Тамо далеко` и живели очекујући дан кад ће се изборити за повратак у завичај”.
Један од тих српских војника био је из Турице код Гуче где је у белег на Пајовића гробљу уписано: „Тимотијевић Селимир, стрељан у логору Јајинци, 1894 – 1943. Два пута одликован, Албанском споменицом и Карађорђевом звездом”.

Та слова са надгробног пешчара сведоче да је војевао 1912. у Првом балканском рату против Турака, 1913. против Бугара а 1914. и од 1915. до 1918. у Великом рату.

О овом сељаку и витезу слободе памти се да је био земљоделац а после 1920. помоћни службеник у неком надлештву у Гучи, и поживео у родној гудури само до 1943. Та година била је трагична за Драгачево, посебно за Турицу, бележи ових дана завичајни хроничар Радован М. Маринковић. И сведочи...

Наиме, 18. августа 1943. после оружаног сукоба са четницима Драже Михаиловића Бугари и Немци претрпели су велике губитке па је, у освети, бугарска казнена експедиција начинила пустош у овом делу Србије. Почетком те године бугарска војска, заменивши немачку, посела је веће градове у Србији, међу њима и Чачак.

Од драгачевских села највише је страдала Турица, тог и наредног дана запаљено је 117 грађевина, људи су мучени и убијани. Мноштво мештана одведено је у Чачак па на Бањички логор у Београду. У Турици Никола Марић је покушао да побегне али је стрељан у суседном Лису 19. августа, а два дана касније у родном селу је погубљен Богосав Васиљевић.

Селимир Тимотијевић је као бранилац отаџбине стрељан у Јајинцима 1. октобра са још 23 земљака из свог села. Није преживео ни њихов сусед из Турице Светозар Лазаревић који је са Бањице интерниран у Маутхаузен где је страдао 1944.
Остало је да се приповеда како је јунак Селимир Тимотијевић војнички прегурао четири рата и као цивил погинуо у петом.

ГЗС/Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.693.255 посета
Тренутно на сајту: 507 посетилац(a)