Радослав из Тополе из своје баште бере црни парадајз 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Радослав из Тополе из своје баште бере црни парадајз
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
16.09.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Парадајз се конзумира на различите начине, сиров или куван у многим јелима, сосевима,
Фото: РИНА

најзаступљенији на нашем тржишту је црвени парадајз који у себи садржи ликопен, црвени пигмент. Међутим, оно што је многом шумадинцима непознаница, да поред класичног црвеног парадајза у појединим баштама може се видети црни плод , али и жути.

Радослав Ћатић и несвакидашњи црни парадајз

„Добио сам од моје рођаке Слађе расад црног парадајза. Мислио сам да је нека шала, па сам се упустио у експеримент. Ево данас и ја и Слађа беремо црни парадајз, а народ се шали па нам каже: „Ма то је плави патлиџан само код вас закржљао“, али кад се расече и проба тад је јасно као дан да је то парадајз класичног укуса само је покожица црне боје“, казао је за агенцију РИНА, Радослав Ћатић из Маслошева.

И док многи негодују и нерадо се одлучују да пробају овако необичан плод, Слађа Ћатић је задовољна овом сортом овог несвакидашњег воћа.

„Од сада ћу само њега да садим , јер је фантастичног укуса. Мало је ситнији плод него код црвеног парадајза али да је заливан редовно можда би био крупнији, ми не користимо хемију па га ја берем и једем у башти. Месо му је црвено, а покожица црна док не сазри, а кад је зрео онда поцрвени али задржи на склонитим местима од сунца црну боју“, објашњава Слађа.

У селу Липовац Радовановићи поред црвеног гаје и жути парадајз. Стара сорта која се некада узгајала сачувана је на овом имању све до данас.

У Тополи се жути парадајз подједнако сеје као и црвени

„Жути парадајз се код нас редовно сеје подједнако као и црвени. Декоративан је и јако је леп када се помеша у салати са црвеним. Он се разликује само по боји од обичног црвеног парадајза, јер је укус исти као што га има парадајз, уколико се дуже задржи на сунцу односно на биљци може бити за нијансу слађи. Отпоран је на болести па га радо препоручујем за органску производњу“, рекла је Мирјана Радовановић из села Липовац.

Иначе у свету је заступљено преко 400 различитих врста парадајза, од тога у Србији се производи око 50.

ГЗС / РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


topola crni paradajz maslosevo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.232 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)