Одлазак архимандрита Јована, духовника СПЦ и овчарско - кабларских манастира 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Одлазак архимандрита Јована, духовника СПЦ и овчарско - кабларских манастира
Trenutno na sajtu: 736       |       Podeli:
09.04.2021 | 0 коментар(а)



Архимандрит СПЦ, Јован Радодављевић (1927) упокојио се у господу у новосадској болници.

Духовник који је обележио трајање српских светиња својим теотретским и свеприсутним радом, провео је, чак 71. годину као монах и човек посвећен свом роду и вери.

Српска православна црква остала је без најстаријег и најугледнијег архимандрита. Овај изузетни духовник био је ученик владике Николаја Велимировића, саговорник Јустина Поповића, пријатељ и исповедник патријарха Павла и Иринеја. Рођен је у Лелићу код Ваљева. Замонашио се 1950. године у манстиру Рача, а касније прешао у Призрен, након што је за епископа рашко - призренског постављен Павле у своје време охрабрио да заврши богословију, а затим Православни бословски факултзет.

Као калуђер и игуман, деценије је провео у манстирима Рача и Балговештење , као и у осталим светињама Овчарско- кабларске клисуре. Предавао је у призренској богословији и монашкој школи манастира Острог.

Из СПЦ саопштено је да ће по његовој вољи бити последњи пут испраћен у свом родном Лилићу код Ваљева, родном селу архимандритовом. Света литургија биће служена 10. априла са почетком у 09:00 часова, док ће опело бити служено у подне.

Иначе, из овог села потекли су знаменити српски духовници, Николај Велимировић и Артемије Радосављевић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ARHIMANDRIT JOVAN SPC UPOKOJIO SE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.969.828 посета
Тренутно на сајту: 737 посетилац(a)