Ивањички медији преживели најтежи период, приватизовани, раде на минимуму 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ивањички медији преживели најтежи период, приватизовани, раде на минимуму
Trenutno na sajtu: 633       |       Podeli:
05.09.2017 | 0 коментар(а)



Ивањичка медијска сцена након приватизације знатно је ослабила, а медијски радници великим делом остали

су без посла, док се један део новинара усудио да оснује сопствене медије. Ивањички радио купио је власник локалне телевизије Голија, али у радном односу од десетак радника и новинара задржао је само пар њих док су остали егзистенцију потражили на другим местима или у другим пословима.

Локална телевизија имала је значајну подршку из буџета општине у вишемилионским износима али се променом владајуђе структуре та новчана помоћ преполовила али и даље је у милионским износима. Власник телевизије по општем мишљењу недовољно улаже у кадровске потенцијале. Када су у питању програмски садржаји они су оскудни са мало извештаја са терена у чему их углавном претичу национални медији и медији из окружења. Када је Ивањица у питању велику доминацију представљају РТС и Глас западне Србије који са својом продукцијом предњачи у производњи медијских садржаја за пет националних медија. Веома велики утицај има и сам портал glaszapadnesrbije.rs који је убедљиво најбржи и најнезависнији медиј на подручју општине који има огроман утицај иако је због своје отворене уредничке политике повремено изложен критикама власти и оппозиције.

Радио Јавор такође је медиј који има известан број публике јер је највеђи део програмског садржаја усмерен на музички део са жељама и честиткама. Њихова циљна група су поред приградског и сеоско подручје где је због музичког дела веома слушан. Такође у свом програмском садржају имају сервисне информације које су од јавног значаја за све житеље општине.Радио послује на тржишним принципима док један део средстава добија из оппштинског буџета. Власник радија Стево Дамљановић каже да су то недовољна средства с обзиром на број запослених и утицај на тржишту Ивањице.

На подручју Ивањице основан је још један електронски медиј Инфолига.рс који се по утицају веома брзо примакао поменутим медијима и који у сарадњи са националним медијима као што су ГЗС, Блиц и РТС вести са овог подручја веома брзо пласира на национални ниво.

Локална самоуправа издваја извесна буџетска средства за пројектно финансирање поменутих медија. Највећи износи стигли су тв Голији и радију, затим радио Јавору, Инфо лиги ГЗС, и још неколико медија чије седиште није на територији општине. Средства су распоређена на основу расписаних конкурса.

Председник општине Ивањица Зоран Лазовић, фото: ГЗС

Председник општине Ивањица Зоран Лазовић, истиче да је локална самоуправа отворена за сарадњу са свим медијима и да у том смеру гради и унапређује будући однос, уз напомену да једино на чему инсистира је објективно извештавање без икакве цензуре.

"Сходно нашем скромном буџету трудимо се да подржимо медије јер схватамо њихову значају улогу у развоју и промоцији потенцијала локалне заједнице. Спремни смо и на евентуалну критику коју ћемо схватити као подстицај да коригујемо могуће грешке. Такође бих напоменуо да смо шеста општина по величини која је у кратком периоду направила озбиљне резултате и мислим да сходно томе треба да будемо боље медјски заступљени", каже председник општине.

ГЗС

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подржано од стране Министарства

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.403.661 посета
Тренутно на сајту: 633 посетилац(a)