Здравко из Чачка пружио руку спаса кајакашу из набујале Западне Мораве 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Здравко из Чачка пружио руку спаса кајакашу из набујале Западне Мораве
Trenutno na sajtu: 470       |       Podeli:
15.06.2022 | 2 коментар(а)



Чачак - Чачанин Здравко је претходног викенда показао у правом смислу речи хуманост на делу,



и то тако што је пружио руку спаса кајакашу који је пловио набујалом Моравом од бране у Међувршју, а чепови га зауставили већ на следећој у Парменцу.

„Са терасе је моја жена видела и дошла да ми каже да се човек дави, видео сам да га је вода смотала, притрчао сам поневши морнарски конопац који сам имао при руци и преко бране, видео сам да га је вода ковитлала, пришао сам, помогао, човек је изашао. Међутим, било ми је мало чудно да је ту доста људи било са друге стране, да су посматрали и нико није пришао да помогне, него су снимали телефонима како то изгледа”, рекао је за Глас западне Србије Здравко.

Здравко из Чачка пружио руку спаса кајакашу из набујале Западне Мораве, фото: ГЗС

Здравко је велики познавалац ћуди, једне од највећих река у западној Србији и мишљења ј да је кајакаш само пуком срећом изашао жив из реке.

„То је старшно, како изгледа Морава кад полуди, кад су поплаве у пролеће или у јесен када су велике кише. Она носи стабла дуга по 30, 40 метара, то хучи, удара, носи фрижидере, викендице. У таквој ситуацији не постоји пливач, овог човека је сам Бог спасао, свеци и Света Тројица. Када је таква Морава пливача нема, не зна се да ли ће човек настрадати од пањева, посебно код саме бране, код затварача, ту је ковитлање, ту ломи”, појаснио је овај храбри човек.

Међутим, Здравко је захвалан што је био у прилици да помогне и никада не би дозволио себи да се пред његовим очима човек сам бори за живот.

Здравко из Чачка пружио руку спаса кајакашу из набујале Западне Мораве, фото: ГЗС

„Ја бих скочио да га из Мораве вадим и да нисам имао конопац, жао би ми било да нашег човека, Србина однесе Морава, то никако себи не бих опростио. Хвала Богу, све се добро завршило, човек је мало био уплашен, што је и нормално у таквим моментима. Врло је незгодно испод кључева, како је он уопште жив остао кад је ту слетео, не знам. Он мора да слави Свету Тројицу, да му то буде други рођендан”, каже он.

Овај случајни спацилац није допустио ни опрему кајакаша да однесе Морава, а на свохј поступак гледа као на сасвим природан људски гест - помоћи човеку у невољи.

„Борили смо се око сат времена да извучемо чамац, бацао сам куку да га закачим и на крају успели да извучемо чамац. Човек је обећао да ће доћи да плати флашу вина, нека је он жив и здрав, ја ћу платити картон”, кроз осмех закључује Здравко.

Здравко из Чачка пружио руку спаса кајакашу из набујале Западне Мораве, фото: ГЗС

Иначе, ова река памти и добре и лоше пливаче, а оне, који је олако схвате учи колико је велика, јака и непредвидива.

Прилог емитиван у емисији „150 минута” на Првој телевизији:




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NABUJALA MORAVA ZRAVKO KAJAKAS RUKA SPASA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • LEGENDA

    VOJVODA JE CAR. TAJ BI TI KRVI DAO SAMO NEMOJ SANJIM DA SE DRKAŠ
  • Sumadinac

    Bravo Zdravko,legendo..



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.899.830 посета
    Тренутно на сајту: 470 посетилац(a)