Нема поплава у Чачку: Предузете све потребне мере заштите 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Нема поплава у Чачку: Предузете све потребне мере заштите
Trenutno na sajtu: 420       |       Podeli:
14.05.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Након синоћних падавина уочен је благ пораст на водама другог реда. Све екипе су на терену,
Зечевић: Обишли смо све критиче тачке, фото: РИНА

 

а донели смо и круцијалну ствар да можемо ангажовати оспособљена правна лица, с обзиром да комунална предузећа не могу да постигну, како би предузели превентивне мере да не дође до поплава, рекао је данас начелник Штаба за ванредне ситуације Братислав Зечевић.

„Већ три дана обимне превентивне мере се предузимају, урађен је канал у Парменцу у дужини од 120 метара, где су радници ЈП `Водовод` и ЈКП `Комуналац` очистили и опрали пропусте и учинили их проходним. ЈКП `Моравац` наставило је са нама радове на Лозничкој реци и то два пропуста, затим очишћен је канал у Заблаћу и Стевовића поток иначе веома битно, јер сваке година са мало већом кишом плави. Јуче је рађен Кулиновачки поток који настављамо и данас. Настављамо затварање Трнавске реке на две локације где је пробијена. Постављене су вреће са песком на критичним деоницама Атеничке реке код Плаве хале изнад Ђакума Авакума, као и Улица 66, Др Драгиша Мишовић испред некадашњег Ди маркета и у двориштима људи који су тражили на том потесу. Око 700 џакова је искоришћено, а имаћемо још 700 до 800 спремних. Не можемо се ослонити на временске најаве и прогнозе, али смо добили налог од Републике да предузмемо све превентивне и непходне мере, како нас не би изненадило изливање вода. За сада је Западна Морава у благом порасту”, рекао је Зечевић.

Заштитни бедеми на Лозничкој реци, фото: РИНА

Он је апеловао на мештане да очисте канале испред својих кућа јер су они битни за проходност и праве велике проблеме на сеоском подручју. На градском подручју свако загушење одвода површинских вода може се пријавити на 0800 112 032.

Све превентивне мере заштите су предузете и да нема разлога за панику истакао је помоћник градоначелника Чачка, Милан Бојовић.

“Обишли смо све критичне локације и преузели бројне активности на уређењу водотокова другог реда. У сталном смо контакту са предузећем “Србија воде” које прати водотокове првог реда, на Западној Морави, Ђетињи, Чемерници. Ситуција је за сада стабилна, водостај свих река је у нормалним границама. Нема разлога за страх, јер смо далеко од 2014. године, јер је укупна количина падавина подељена на пет дана”, рекао је за агенцију РИНА, Милан Бојовић.

Бојовић: Град улаже у превентивне мере заштите од поплава, да се не понови 2014. година, фото: РИНА

Међутим опрез није на одмет, нарочито за оне људе који живе поред малих бујичних потока.

“Не желимо да се више икад понови сценарио из 2014. године. На томе вредно и ажурно радимо током целе године, не само кад падне киша. Формиране су Јединице цивилне заштите које су свакодневно на терену и раде на превенцији, како не би дошло до штете од било које елеменатарне непогоде”, изјавио је Бојовић.

Град Чачак сваке године издваја од 15 до 20 милиона динара за превентивне мере заштите. У последње две године уређени су водотокови другог реда, извршени радови на канализацији у градском језгру, али и подигнут заштитни зид који чува Борчеву халу крај Мораве од поплава.

РИНА

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak poplave bojovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.156.401 посета
Тренутно на сајту: 420 посетилац(a)