важно било у бој кренути пуног стомака, зато су са собом носили све што им је неопходно за добар залогај. Тако је настао специјалитет по ком се, осим трубе, надалеко препознаје Драгачево. Мештани кажу да ко једном проба хајдучки ћевап, заборавља на све друге деликатесе са роштиља.
„Специјалитет је добио назив по хајдуцима, јер нису имали много времена да спремају, а требала им је јака храна како би имали снаге за важне борбе. Хајдучки ћевап је препознатљив највише у драгачевском крају и можда једино место у Србији где се прави, док у другим деловима земље готово да нису ни чули за овакав гурманлук" каже за РИНУ Јован из Драгачева.
Фото: РИНА
Мајстори свог заната откривају тајну како се хајдучки ћевап прави, али и наглашавају да нигде не може да испадне толико добро као у Драгачеву. Најбитнији састојак је свињско месо и то од врата, а по могућуству најбоље је да свиња има око 120 килограма.
„Месо спремамо тако што га пацујемо претходног дана, тачније стављамо у зачине са уљем, соли, бибером и алевом паприком и остављамо га да лежи па потпуно хладној температури. Након тога ваљамо га у смесу која се састоји од пројиног и пшеничног брашна, алеве паприке и додатног бибера. Качи се на мангало где се окреће на јакој ватри и ту се показује сва вештина мајстора да испече добро и да не сагори. Спремање хајдучког ћевапа је јако једноставно што се тиче и састојака и није потребно пуно времена, а укус је непоновљив”, додаје овај искусни Драгачевац.
Колики су Срби заправо гурмани доказује и чињеница да је овом специјалитету посвећена и читава једна манифестација. "Хајдук фест" сада је већ постао традиција, а ове године је заказан за 02. јул када ће у Гучи све замирисати на овај посебан ћевап. Ни најављене високе температуре неће омести љубитеље доброг залогаја да подложе ватру и одмере своје снаге и спремању овог јела. Принцип спремања хајдучког ћевапа код свих је исти, а победника одлучују само ситнице.
фото: РИНА
„Желимо да очувамо нешто што је пре свега наше домаће, а затим добро и укусно. Ова релативно млада манифестација, отпочела је са идејом да се одржи традиција припреме хајдучког ћевапа, као драгачевског специјалитета. У кулинарском надметању и ове године учествоваће бројне екипе из Драгачева и окружења”, поручили су организатори.
Ко се усуди да проба ову хајдучку калоријску бомбу, кулинари саветују да ју је добро помешати са алевом паприком и домаћом љутом, погодно би било да то буде драгачевска шљивовица.
Ове године ће постхумно бити додељено признање Ивици Вукићевићу, идејном творцу Хајдук феста који је прерано преминуо.
РИНА / ГЗС
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.