Након осам деценија, православна светиња у Новој Вароши добија нове иконе осликане на липовим даскама 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Након осам деценија, православна светиња у Новој Вароши добија нове иконе осликане на липовим даскама
Trenutno na sajtu: 465       |       Podeli:
03.06.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Православна богомоља у нововаршком селу Негбина изграђена је давне 1879. године, а храм
Након 80 година светиња у Новој Вароши добија нове иконе, Фото:РИНА

посвећен рођењу Јована Крститеља већ осам деценија краси исти иконостас. Сада, први пут, након Другог светског рата у овој светињи заблистаће нови, преноси агенција РИНА.

 

"Мештани овог села сакупљали су за наднице мајстора 360 дуката да га исплате, међутим касније су се побунили због радова који нису добро одрађени, па су претходни храм срушили и на постојећим зидовима саградили нови у знаку крста. Ова светиња направљена је каменом од темеља до крова, али `93 године су обновили храм и прекрили га бакром, али саградили су и црквену салу као и звоник у порти цркве“, кажe за РИНУ протонамесник Драгослав Јараковић.

Стари иконостаст осликавали су мајстори наивци, док ће нови бити израђен од белог храста са позлатом, а њега ће радити мајстори дуборесци из Барајева и имаће дванаест икона осликаних на липовој дасци.

„Велики број појединаца и породица јавио се да помогне осликавање икона док ће Христово распеће бити дар мајстора који ће радити на изради иконостаса, али за остале радове недостаје две хиљаде евра. Црква у Негбини није живописана па је то један од следећих задатака“, рекао је Јараковић.

РИНА/ГЗС

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Nova varos bogomolja osam decenija nove ikone obnova svetinje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.951.868 посета
Тренутно на сајту: 466 посетилац(a)