Опет родило црвено злато иако је крај октобра 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Опет родило црвено злато иако је крај октобра
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
30.10.2022 | 0 коментар(а)



Ариље - Малинари су ове године задовољни завршили сезону, јер је цена црвеног злата била на свом максимуму, а потражња за српским
Фото: ГЗС

малинама никад већа. Ипак, ове фабрике под отвореним небом и даље раде а на род је сада крајем октобра стигла још једна сорта малине, па су воћари изненађени, али и поново активни у берби. У домаћинству Драгоша Луковића из Ариља, малиногорје се опет зацрвенело, па уместо да свој воћнак орезује и припрема за следећу годину, сада мора прво обрати плодове које му је михољско лето донело.

 

- Нисам очекивао да ћу последњих дана октобра имати шта да уберем у свом малињаку. Сезона брања виламета одавно је завршена, тачније у јуну и јулу, али нас природа увек изненади и сада на неких двадесет ари има око 20 кила црвеног злата - казао је Драгош Луковић за РИНУ.

 

Он истиче да због климатских промена и температура које су у плусу за ово доба године, принос током следеће бербе ће бити умањен за ове плодове који су родили када им време није.


- Због обилних падавина и продуженог лепог времена, малина није вратила своје сокове, сада је она збуњена и врхови су поново родили, а требала је ући у фазу мировања. То није добро за произвођаче црвеног злата јер то умањује род за наредну годину. Када гледамо са врха, колико је она родила, следеће сезоне ту неће имати плода. Како се ово лепо време продужава, тако низ биљку све се више малине појављује, уместо да се то заустави како би малиногорје имало времена да се опорави, и вегетација одради своје за идућу годину - прича Драгош.

 

Сав плод који је родио крајем октобра, пољопривредници ће махом стављати у замрживаче, и користити за кућну употребну.

 

- Није то нека велика количина да би се предавала хладњачарима, ми смо током лета црвено злато предали, и још увек чекамо исплату, јер према речима хладњачара због тренунто слабе потражење на тржишту, цена која је током сезоне била висока, сада је драстично пала - додаје Луковић.

 

Он истиче да, једина добра ствар у овоме, што је овај ванредни род малине доста слађи у односу на онај који беру током лета због доста сунца, нарочито у висинским крајевима.


ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Malina berba oktobar

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.501.966 посета
Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)