Aleksić i Jeremić u borbi za lidera Narodne stranke 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Aleksić i Jeremić u borbi za lidera Narodne stranke
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
16.07.2023 | 0 коментар(а)



Miroslav Miki Aleksić, jedna od najistaknutijih ličnosti protestnih šetnji dela opozicije, smenjen je juče sa funkcije predsednika Izvršnog odbora Narodne stranke.

Time je i praktično i javno potvrđen sukob između Aleksića i Vuka Jeremića, predsednika NS, o kojem se šuškalo u poslednje vreme.

Aleksić je posle smene izjavio da je "zgranut načinom na koje se ponelo rukovodstvo Narodne stranke" i da mu je "žao zbog toga".

Ovo što se danas desilo na predsedništvu stranke mogu sada nazvati i frontalnim sukobom između Vuka Jeremića i mene - izjavio je Aleksić za N1.

Da li je rascep u NS posledica protestnih šetnji?


I ranije se špekulisalo o zahlađenju odnosa između Jeremića, koji je na protestima bio praktično neprimećen, i Mikija Aleksića, koga su šetnje profilisale u veoma primećenog učesnika ovogodišnjih demonstracija dela opozicije. Veoma je istaknut i prepoznatljiv u poslednje vreme, kako na protestima, tako i u Skupštini Srbije.Aleksić, pak, u izjavi za “Blic” tvrdi da raskol u Narodnoj stranci neće uticati na opoziciju. Sa ljudima koji u Narodnoj stranci podržavaju to što ja radim nastavićemo da sarađujemo sa opozicijom. Kako će to izgledati u Narodnoj stranci? Videćemo kako će se ponašati novouspostavljeni Izvršni odbor koji je izabran na jako čudan način – rekao je Aleksić.

Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, juče je na pitanje N1 da li je dobar trenutak za ovo što se dogodilo u NS, s obzirom na to da su u toku protesti i da opozicija traži smenu vlasti, odgovorio da je Aleksić ostao potpredsednik stranke i predsednik poslaničke grupe, te da njegov angažman oko protesta u stranci vide kao pozitivan i daju mu punu podršku.

Aleksić: Jeremić je retko bio tu


Aleksić je juče došao na protestnu šetnju u Beogradu, tokom koje je za “Blic” rekao da je smena za njega "potpuno neočekivana" i da šalje "strašno lošu poruku". Pretpostavljam da je uzrok što je 88 odbora iz cele Srbije zahtevalo vanrednu skupštinu i demokratski izbor gde bih ja bio kandidat. I, eto, zapravo je rekao (Vuk Jeremić, prim. nov.) da neće da dozvoli da to bude tako – rekao je Aleksić za "Blic".

Aleksić je kazao da sve što se dešava u Narodnoj stranci “nije suštinski bitno za građane Srbije”.

- Retko ga je (Jeremića) bilo tu, očigledno se bavio drugim aktivnostima. Ja sam od početka tu sa narodom i tu ću ostati – rekao je Aleksić.

Jeremić: Sačuvaćemo dostojanstvo, sabornost i jedinstvo


S druge strane, Jeremić se u subotu uveče oglasio i rekao da će "njegova partija pokazati političke doslednosti i poštovanja demokratije, kao i da će sačuvati dostojanstvo, sabornost i jedinstvo".Predsedništvo Narodne stranke je danas dvotrećinskom većinom donelo odluku o izboru novog Izvršnog odbora stranke. Ova odluka doneta je sa ciljem da se osiguraju demokratski, pošteni i transparentni uslovi u izbornom procesu, i ravnopravni tretman svih kandidata na Redovnoj skupštini Narodne stranke 22. oktobra 2023. godine. Prilikom donošenja odluke Predsedništvo je posebno vodilo računa o ravnomernoj zastupljenosti simpatizera potencijalnih kandidata za predsednika Stranke u sastavu novog Izvršnog odbora, kao i njihovoj stručnosti i geografskoj raspoređenosti - naveo je Vuk Jeremić na svom Instagram profilu uz muziku pesme Đorđa Balaševića "Ne lomite mi bagrenje".

Sukob oko kontrole Narodne stranke


Beogradski mediji su prethodno pisali da je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, na jučerašnjem sastanku raspustio Izvršni odbor na čijem je čelu bio Miki Aleksić, narodni poslanik i potpredsednik stranke. Mediji su Aleksićevu smenu dovodili u vezu sa njegovom nedavnom najavom da će se kandidovati za predsednika partije ukoliko odbori iz Srbije budu to tražili od njega.Aleksić je kasnije to praktično i potvrdio, rekavši da se sve dogodilo jer dve trećine svih odbora NS podržavaju njegovu kandidaturu za predsednika stranke.

- Pokušaće jednim pravnim silovanjem stanačkih dokumenata da zloupotrebe funkciju i da na silu pokušaju da ljude koji bi podržali moju kandidaturu spreče da budu delegati - rekao je Aleksić.

Igra prestola u NS: Ko će s kim?


Pobednik ovog rascepa u Narodnoj stranci verovatno će zauzeti predsedničku funkciju u partiji. Da li će to biti dosadašnji lider Vuk Jeremić, ili će je preuzeti Aleksić, znaće se tek u oktobru. Do tada, sva je prilika, borba će trajati, ali i biranje strana u svemu tome među članstvom, koje je uveliko u toku.Sve se, prema saznanjima "Blica", zakuvalo pre izvesnog vremena na jednom od stranačkih sastanaka. Plan je bio da na poslednjoj sednici Glavnog odbora održanoj pre dva vikenda bude pokrenuta inicijativa za smenu Vuka Jeremića sa mesta lidera Narodne stranke. Ipak, struja bliska Jeremiću je saznala za to i osujetila plan.

Gresi iz prošlosti


Pristalice Aleksića tvrde da su opoziciji već dugo potrebna nova lica, a da ljudi koji su nekada bili na visokim državnim funkcijama, poput Vuka Jeremića, treba da idu u političku penziju.

S druge strane, Aleksiću se spočitava nekadašnja saradnja sa Ujedinjenim regionima Srbije Mlađana Dinkića i sa Srpskom naprednom strankom u Trsteniku. Kome će članstvo Narodne stranke biti naklonjeno u većoj meri i kome će lakše preći preko grehova iz prošlosti, trebalo bi da bude poznato kroz nekoliko meseci.

GZS/ BLIC




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.341.237 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)