Vodosnabdevanje uredno, apel građanima da racionalno troše vodu 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vodosnabdevanje uredno, apel građanima da racionalno troše vodu
Trenutno na sajtu: 342       |       Podeli:
17.07.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Grad Čačak uz Gornji Milanovac, Arilje, Požegu i Lučane napaja se vodom sa regionalnog vodovodnog sistema „Rzav”,



a samo snabdevanje usled visokih dnevnih temperatura je izrazito povećane, ali se odvija uredno.

„Potrošnja je znatno povećana. Mi smo juče, kada nije radila privreda imali prosečnu dnevnu potrošnju od 500 sekundnih litara, to su ogromne količine vode, a popodne je to prešlo i u 600 litara, zato što se voda nenamenski koristi. Voda je jeftina, nema ekonomsku cenu. Ali u ovom trenutku mogu da kežem da je situacija sa vodosnabdevanjem i dalje pod kontrolom i potpuno je normalna, iz jednostavnog razloga, što prvi put posle mnogo godina u ovom periodu na Rzavu ima potpuno dovoljno vode. To je posledica enormnih kiša iz maja i juna. Protok je odličan ali to ne znači da vodu treba da koristimo nenamenski, to ne znači da treb da povlačimo ogromne količine vode da praznimo cevovode. Pa nam se noćas dogodi havarija u Ulici Bogdana Teofilovića, dodje do pucanja cevi što je leti, prosto nezamislivo. Naglo povlačenje vode dovodi do pražnjenja delova cevovoda i stvaranja vazdušnih čepova što je idealna kombinacija za pucanje cevi. I sada moramo stanarima u toj ulici da objašnjavamo zašto nemaju vode na plus 40 stepeni ”, rekao je Božidar Gavrilović, tehnički rukovodilac „Vodovoda” Čačak.

Božidar Gavrilović, tehnički rukovodilac „Vodovoda” Čačak

 

Gavrilović je dodao da u gradu Čačku za sada ima dovoljno vode u rezervoarskim prostorima i da osim te jedne havarije, cevovodi izdržavaju pojačanu potrošnju ali da se apeluje na gradjane da vodu koriste racionalno, samo za osnovne životne potrebe, a nikako za navodnjavanje biljnih kultura.

„Zaista molimo gradjane da vodu koriste racionalno. Ne zato što je nema nego da bi očuvali sistem vodosnabdevanja. Vode ima potpuno dovoljo ali ona treba da se koristi potpuno namenski, za humane potrebe, dakle za sve ono što vam je potrebno u porodici. Za polivanje i zalivanje mora se naći neka alternativa”, kazao je za Tanjug Gavrilović.
U narednom periodu ne očekuju se rekstrikcije vodosnabdevanja sa vodosistema „Rzav”.

„Prema informacija koje imamo sa `Rzava`, oni očekuju da mi budemo potpuno mirni, ali sa normalnom potrošnjom do sredine avgusta. Jer ovo se nikada nije desilo da ima ovoliko vode. Dakle, ima preko četiri kubika u živom toku. Prošle godine u ovo vreme imali smo manje od hiljadu litara. Ali, s obzirom na to da sada najavljuju period bez bilo kakvih padavina, kiše su očito prošle, nivo vode na Rzavu počeće postepeno da pada pa ćemo videti, pratiće se situacija. Mi smo formirali akumulaciju Parmenac, imamo dodatnih 120 litara iz našeg izvorišta. To je higijenski potpuno ispravna voda za piće i to upućujemo kompaniji `Sloboda` koja je naš najveći potrošač i naselju Beljina iznad kompanije. Sve ostalo ide za grad”, zaključio je Gavrilović.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak vodosnabdevanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.511.438 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)