Пехари за прва места на 27. Јаворском сабору двојничара и старих инструмената Србије, отишли у Прилике и Рашку 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Пехари за прва места на 27. Јаворском сабору двојничара и старих инструмената Србије, отишли у Прилике и Рашку
Trenutno na sajtu: 247       |       Podeli:
28.06.2022 | 1 коментар(а)



Ивањица - По 27. пут, у недељу 26. јуна 2022. године окупили су се свирачи двојница и старих

инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво, и да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.

Посебно радује учешће младих свирача који на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.

Сабор двојничара и старих инструмената Србије категоризован је од Удружења Тим Србије другом категоријом манифестација, а манифестацију подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

Од укупно 22 такмичара, седам двојничара и 15 свирача на старим инструментима, пехаре за прво место понели су: двојничар Предраг Николић из Прилика код Ивањице, одсвиравши песму „Рабаџијо волове одмори“ и „Драганино коло“. Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категоријии, Љубо Мијајловић из Рашке који је на дугој свирао песму „Певам гором, гора се пролама” и „Станојево коло“ а у млађој категорији, дует Јован и Богдан Младеновић из Ражња који су на на фрули одсвирали песму „Хвалила се липа код багрема” и „Кучевачко коло“.

Друго место у категорији двојничара освојио је Радослав Арсенијевић из Јовановца. Друго место у старијој категорији старих инструмената освојио је гуслар Вук Пантовић из Сјенице, а у млађој категорији гуслар Лазар Терзић из Сјенице.

Треће место у категорији двојничара освојио је Радослав Станић из Пљеваља. Треће место у старијој категорији старих инструмената, дует Миро Ђоковић и Миливоје Марковић из Краљева на фрули, а у млађој Вук Дреновац из Јовановца код Крагујевца на фрули.

Најбоље пласираним учесницима додељени су пехари и дипломе, а за прва места у старијој категорији и ваучери за продужен викенд у хотелима „Мона“ на Кушићима и „Президент“ у Ивањици.

У стручном жирију били су: професор етномузикологије Дејан Чекановић, музички продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професор музичке културе из Ивањице, Александар Митровић.

У ревијалном делу док је жири оцењивао такмичаре, посетиоце манифестације забављали су мушка певачка група „Оморика“ и хармоникаш Лука Видаковић из Ивањице.

 


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica dvojnicari stari instrumenti sabor javor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • dobrivoje iz rakove

    kao dugogodisnji dvojenicar i ucesnik sabora zapazio sam veliku nepravdu u oceni muziciranja,,po meni najbolje muziciranje je izveo mladjani dvojenicar Rasko Vidakovic iz Rokci Ivanjica.momakkoji obecava na veliko



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 159.016.975 посета
    Тренутно на сајту: 248 посетилац(a)