Обележено 207 година од Битке на Љубићу, Тодоровић: Надамо се да будућност наших потомака неће почивати на ратовима 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Обележено 207 година од Битке на Љубићу, Тодоровић: Надамо се да будућност наших потомака неће почивати на ратовима
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
06.06.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Полагањем венаца на Споменик Танаску Рајићу на брду Љубићу обележено је 207
Венац на споменик Танаску Рајићу полжили градоначелник Чачка Милун Тодоровић и председник Скупштине Игор Трифуновић, фото: ГЗС

година од Битке на Љубићу, најзначајније битке Другог српског устанка.

Након помена палим устаницима, венце су на споменик положили државни секретар Минситарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Миодраг Капор, представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначленик Чачка, начелник Моравичког упраног округа, као и представници удружења грађана која негују традицију ослободилачких ратова.

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, истакао је да се не сме дозволити да славна српска историја падне у заборав, те да се нада да будућност наших потомака неће почивати на ратовима.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: ГЗС

„Не смемо и нећемо никада дозволити да сенка заборава падне на велике јунаке српске историје, а мештани Љубића и грађани Чачка су то најбоље показали пре двадесетак година, започевши и завршивши, овде, на овом светом месту, на брду Љубићу и храм који су посветили Светом кнезу Лазару. Остајемо и даље у обавези да баштинимо нашу светлу историју, ослободилачке ратове и наравно да генерацијама које долазе преносимо светлу прошлост али надамо се и још бољу и светлију будућност, која неће почивати на ратовима већ на просвети, образовању, здравству, култури, спорту и свиме оним што наши млади људи и већ данас поседују. Интенција града Чачка јесте и биће да свако знаменитно место, а таквих је много на нашој територији унапрадјује и да уз велику подршку Владе Републике Србије настави са таквим односом према великим људима и нашој светлој историји”, рекао је Тодоровић.

фото: ГЗС

Миодраг Капор, државни секретар Минситарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакао је важност, да се у данашњим временима не сме препустити забораву чињеница да је Србија увек била на страну правде и слободе.

„Живимо, нажалост у времену када је ревизија, мењање и искривљивање истине постала наша свакодневница. Тим више је наша обавеза, да кроз образовни систем, а и кроз државни програм Неговања традиција ослободилачких ратова Србије, нашим потомцима усадимо у историсјко сећање истину о томе да је Србија увек била на правој страни историје, на стани слободе, правде и хуманизма. Да је Србија увек водила ослободилачке и одбрамбене ратове и да је она изнедрила на стотине и хиљаде хероја. Ова наша борба за слободу и правду кроз историју, наравно, коштала је Србе много и у љдуском и у материјланом смислу. Зато, не смемо дозволити да поколења која не знају праву истину о нашим прецима, о томе колико је коштала та слобода коју ми данас живимо”, закључио је Капор.

Државни секретар Минситарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, фото: ГЗС

У име Владиног одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, државни секретар Миодраг Капор уручио је плакету градоначелнику Чачка, Милуну Тодоровићу, за допринос града Чачка неговању те традиције.

Иначе, иако далеко инфериорнији и бројчано али и у наоружању, Срби су извојевали победи над Турцима на брду Љубићу, након чега се српска борба за независност са бојног поља, све више преноси на поље дипломатије.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK LJUBIC GODISNJICA BITKA TANASKO RAJIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.884.825 посета
Тренутно на сајту: 401 посетилац(a)