Dveri žele da grade novi Čačak 


Prvi dan leta, temperature u zemlji i do 40 stepeni              Održana prva sednica Skupštine opštine Čajetina - usvojen završni račun budžeta za prethodnu godinu              Povećana cena hleba zbog rasta cena sirovina             

 
Dveri žele da grade novi Čačak
Trenutno na sajtu: 212       |       Podeli:
07.05.2024 | 0 коментар(а)Čačak – Srpski pokret Dveri u svom predizbornom program tvrde da je neophodno odbaciti iracionalne,
Dveri žele da grade novi Čačak; Foto: GrO Dveri Čačak
romantične predstave o socijalističkom gradu, kao i pogubnu mantru o potpuno slobodnom tržištu, jer kako kažu, ove dve urbanističke krajnosti, koje već 80 godina unazađuju Čačak, kulminirale su u poslednjih 30 godina, a negativne posledice još dugo ćemo otklanjati

Prema rečima Đorđa Šipetića, poslednji je trenutak da se iz korena promeni urbanistička politika. Uspostaviti optimum između interesa privatnog kapitala i javnog interesa, uz izrazito proaktivnu ulogu grada - jedino je održivo i realno rešenje.

Đorđe Šipetić, GrO Dveri Čačak; Foto: GZS

„Da bi Čačak bio održiv grad on mora da bude, pre svega, namenjen čoveku i njegovim potrebama, naročito kada je u pitanju javni prostor. Javni prostori, svih formi - trgovi, parkovi, otvoreni rekreativni prostori i objekti, pijace, šetališta... - moraju biti vrhunska umetnička oprostorenja, namenjena čoveku. Grad mora motivisati i podsticati pozitivne građanske osobine i atmosferu i strogo sankcionisati sve oblike društvene patologije”, rekao je Šipetić.

Zatim, Čačak mora biti zdrav grad. Zdrava životna sredina koja, osim ekološko-zaštitne i arhitektonsko-estetske uloge, ima i emotivno-psihološku ulogu, a parkovi imaju sociološku i kulturnu funkciju. Čačani imaju veoma slabu dostupnost parkovskim površinama (preko 80% stanovnika nema park u svojoj blizini).

„Čačak treba da teži, u ukupnom odnosu zelenih i izgrađenih površina, odnosu 5:5 (4:6). U urbanom delu grada, ni jedan stanovnik ne bi trebalo da živi dalje od 500 m od parkovske površine. Razvijanje „zelene infrastrukture” mora biti prioritet Čačka. To znači da grad Čačak mora imati razvijenu, povezanu mrežu multifunkcionalnih zelenih prostora koji čine jedinstven ekosistem sa ciljem kvalitetnijeg i zdravijeg življenja u gradu”, kaže Šipetić.

Dveri žele da grade novi Čačak; Foto: GrO Dveri Čačak

„Čačak mora biti i estetizovan, lep grad. Neophodno je da grad svojim izgledom provocira pozitivna osećanja svojih građana, budi uspomene i stvara sinergiju. Moraju se stimulisati i obavezati projektanti i investitori da grade lepše objekte. Mora se vratiti slikovitost i ambijentalnost čačanskim ulicama i objektima. Identitet grada se formira kroz njegovu arhitekturu i umetnost”.

Dveri tvrde da bi grad Čačak bio održiv, on mora biti funkcionalan - mesto gde se efikasno odvija svakodnevni život. Za tako nešto neophodna je efikasna saobraćajna mreža i maksimalna iskorišćenost gradskog zemljišta i objekata. Da bi se postigao ovaj nivo efikasnosti, potrebno je izgraditi nove saobraćajne arterije i proširenje postojeće ulične mreže, ali i maksimalno motivisati građani da koriste alternativne oblike prevoza – bicikle, pešačenje, džoging, javni prevoz... – kroz efikasniji, čistiji i dostupniji javni prevoz, brojne nove biciklističke staze, komforne trotoare...

„Da bi grad bio efikasniji, neophodno je da on bude policentričan, sa tri glavna centra i pravca daljeg razvoja – Stari Čačak, Ljubićski Čačak i Novi Čačak (na prostoru sadašnje industrijske zone). Buduća „popravka“ Čačka, dalji razvoj i etapna reizgradnja grada treba radijalno da se šire iz ovih centara, u meri u kojoj je to potrebno. Na ovaj način bi se umanjili troškovi građana koji bi brže i efikasnije obavljali svoje poslove, smanjili opterećenje centra grada i značajno olakšali život svim stanovnicima”, izjavio je Šipetić.

Efikasan Čačak zahteva i efikasnu i samoodrživu komunalnu infrastrukturu, tvrde Dveri, naročito u svetlu klimatskih promena i sve težih prirodnih nepogoda. Prekopotrebno je da Čačak unapredi komunalnu infrastrukturu.

Dveri žele da grade novi Čačak; Foto: GrO Dveri Čačak

„Čačak mora da bude i profitabilan grad. Da bi grad bio samoodrživ, romantična osećanja prema socijalističkom gradu moraju biti prevaziđena, a tržišna vrednost gradskog građevinskog zemljišta, kao bitnog resursa svakog grada, mora biti uvažena i iskorišćena. To, naravno, ne znači da ovu oblast treba prepustiti potpuno slobodnom tržištu. To se može ostvariti samo sa većom proaktivnom ulogom grada, kako u izgradnji objekata, tako i u vlasništvu gradskog građevinskog zemljišta. Jer, samo sa direktnim učešćem se može obuzdati privatni kapital i jagma za profitom po svaku cenu. Zato Čačak mora započeti proces otkupa parcela i urbane komasacije, u cilju boljeg i kvalitetnijeg opremanja i iskorišćenja gradskog građevinskog zemljišta”.

Zemljišna politika grada se mora promeniti iz korena. Gradskim građevinskim zemljištem se mora značajno racionalnije gazdovati, kroz povećanje površina grada sa većim gustinama naseljenosti ali manjim zauzetostima. Uz obavezno poštovanje minimuma zelenih površina.

Potrebno je hitno umanjiti aktuelnu kapilarnu, atomiziranu izgradnju Čačka i preusmeriti je na blokovski način izgradnje Čačka, što zahteva značajno krupniji investitorski kapital. Zato je neophodno da grad Čačak preuzme organizaciju ukrupnjavanja prisutnog sitnog kapitala i to preko konzorcijuma preduzeća gde će i sam imati aktivnu ulogu.

 

Konkretne sistemske mere, u prvih godinu dana vlasti prema izbornom programu Dveri:

 

 1. Izradićemo nove urbanističke planove, sa znatno strožijim urbanističkim parametrima gradnje. Urbanistički planovi više neće biti spekulativne zone.
 2. Donećemo niz gradskih odluka i izvršiti intervencije na terenu kojima ćemo rešiti problem parkiranja i zloupotrebe trotoarskih površina.
 3. Sprovešćemo drastično veću i potpuniju kontrolu projekata. Projekanti će morati da poštuju sve važeće pravilnike i pravila struke.
 4. Uvešćemo veću odgovornost za sve učesnike u izgradnji objekata - kroz strožiju kontrolu i prijavu za veće ili učestale prekršaje. Insistiraćemo na odgovornosti do oduzimanja licence i krivičnih prijava. Preispitaćemo dosadašnje afere i izdavanje sumnjivih građevinskih dozvola.
 5. Formiraćemo komisiju i doneti niz pravnih akata koji će dovesti u red izradu projekata i izgradnju objekata.
 6. Stimulisaćemo formiranje konzorcijuma investitora i drugih formi krupnijeg kapitala, uz učešće gradskih vlasti u tim telima.
 7. Vratićemo kulturu javnih konkursa za izradu idejnih arhitektonsko-urbanističkih rešenja.

 

Konkretni projekti, u prvom mandatu:

 

 1. Minimum 10 km biciklističkih staza.
 2. Uklonićemo većinu parking mesta iz užeg centra grada (u javne garaže) i taj prostor nameniti komfornijim trotoarima i biciklističkim stazama.
 3. Minimum dve javne garaže.
 4. Minimum jedan novi bulevar.
 5. Minimum dva nova parka.
 6. Minimum 1km uređenih obala Morave.
 7. Uređenje većine ulica u centru grada – proširenje ulica (gde je to potrebno), izrada barijera koje će onemogućiti nepropisno parkiranje, ugradnja uličnog mobilijara i drvoreda i druge forme estetizovanja ulica.
 8. Rekonstrukcija i izgradnja gradske plaže.
 9. Izgradnja zatvorenog bazena (na novoj lokaciji).
 10. Izrada efikasnije kišne kanalizacije, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

 

GZS
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK DVERI NOVI CACAK DJORDJE SIPETIC BOSKO OBRADOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 163.267.987 посета
Тренутно на сајту: 212 посетилац(a)