Српски национални хор из Мрчајеваца 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Српски национални хор из Мрчајеваца
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
11.03.2023 | 1 коментар(а)



Чачак - Открићемо вам две лепе приче, веома значајне, културно историјски везане са Мрчајевцима.



Колико је нама познато први Мрчајевачки певачки хор је званично настао на Солунском фронту за време избеглиштва и повлачења српске војске преко Албаније, тачније на Крфу, био је састављен углавном од војника и пар официра из Мрчајеваца.

Данас Мрчајевци инфо са поносом представљају новонастали Регионални хор Академског вокално-инстументалног ансамбла Архангели, од сада у Мрчајевцима, а то је од великог културног значаја за нашу варошицу.

Настао је на иницијативу Завичајног друштва Стара Павлица и Удружења Архангели Србија. Чланови хора су из Крагујевца, Чачка, Краљева, а прикључили су се и из Горњег Милановца. Идеја је да у сваком од ових градова постоји по један Камерни хор, а да сви заједно сачињавају заједнички велики хор.

Хор ће изводити разноврстан репертоар, пре свега националну музику, како би се на академски начин сачувале најлепше српске песме.

Формирањем овог хора, сачињен је уговор о сарадњи следећих удружења: Архангели Србија, Завичајно друштво „Стара Павлица”, Културно-историјски центар „Престоница”, Удружење „Телок” и Куд „Радиша Поштић”.

Хор ће водити магистар Војислав Спасић, професор Универзитета у Крагујевцу и редовни члан Српске Академије иновационих наука.

Идеја је да се заједничким снагама покаже колико може у култури да се уради када постоји добра воља.

 

ГЗС/Мрчајевци инфо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


hor nacionalna muzika mrcajevci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Milorad Jevdjović

    Kada se u Mrčajevcima, u dolini Morave, počelo pevati?. Valjda, kažu najstariji pamćenici, otkad i čovek, ovde u crnu zemlju stavlja belo seme i kroz vreme ostavlja tragove stopala.Uvek su kažu, milozvučna melodija narodne pesme i sjajan zvuk muzike opijala srca ovih ljudi.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.312.699 посета
    Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)