Како су 92 Србина преминула 1919. године у Холандији 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Како су 92 Србина преминула 1919. године у Холандији
Trenutno na sajtu: 405       |       Podeli:
16.12.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - У духу обележавања стогодишњице Версајског мировног споразума (1919 - 2019

којим је и формално завршен Први светски рат, Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца објавио је књигу Српски војници умрли у Холандији 1917 - 1919, као друго, допуњено издање са потпуно новим ликовно-графичким решењем. Представљено је свечано јуче, у музејској кући овог места, уз отварање изложбе „Српски војници умрли у Холандији 1917 - 1919”.

У рецензији књиге, Делфина Рајић, директор Народног музеја из Чачка, овако је насликала ову мало познату повесницу из српске ратне страданије...

„У периоду 1916 – 1918, од најмање 165 српских војника који су пребегли у централну Холандију, 92 су преминула 1919. године од последица шпанског грипа, непосредно пред повратак у Србију. Током 1938. године, у договору са Владом Краљевине Југославије њихови посмртни остаци пренети су на српско гробље у Јиндриховцима у тадашњој Чехословачкој Републици (данашња Република Чешка).

Ова књига, као наставак истраживања холандско - српског тима истраживача (Фабиан Вендриг, Џон М. Стинен и Татјана Вендриг), потврдила је своју несумњиву вредност, јер обрађује проблематику мало познату широј јавности, посебно млађим генерацијама.

Књигу Српски војници умрли у Холандији 1917-1919, која данас започиње живот, тешко је подвести под већ виђене обрасце и узоре.

Необична самим својим зачетком, темом и садржајем, ова драгоцена грађа предочава сазнања до којих су ови врсни истраживачи долазили, захваљујући свом дугогодишњем прегалаштву.

Материјал за књигу прикупљан је са надгробних натписа, архивских докумената, дневника, писама, фотографија...

Истраживачки упорни и посвећени, убедљиво су показали да су гробља места која чувају причу о читавој једној епохи, где се исповеда и тугује, а од случајног намерника тражи тренутак разумевања којег као да у овоземаљском животу није било.

Вечна почивалишта верно чувају и покојникове поруке и завештања.

У обиљу најразноврсније грађе, ова три аутора нашла су најприкладнији начин да све податке систематизују и стручно обраде.

Ова књига о војничким споменицима и гробљима и сама је својеврстан, трајни споменик српском народу, покушај да се победи заборав, а умрли задрже у вечном сећању.

Будући да је управо музејима поверена мисија заштите, тумачења и презентовања културне баштине специфичне за одређени регион, Музеј рудничко-таковског краја другим издањем ове изузетне књиге сачуваће сећање на део заједничке историје две земље, као и имена страдалих на тлу далеке Холандије током Првог светског рата.

Допуњено издање, штампано као двојезична публикација (на српском и холандском језику) несумљиво ће имати међународни значај.

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izlozba gornji milanovac kultura

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.451.127 посета
Тренутно на сајту: 406 посетилац(a)