Видовдански сабор у Крајчиновићима спаја Србе, Црногорце и Босанце 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Видовдански сабор у Крајчиновићима спаја Србе, Црногорце и Босанце
Trenutno na sajtu: 323       |       Podeli:
23.06.2019 | 0 коментар(а)



Kрајчиновићи - Видовдански сабор у Крајчиновићима, обележава ове године јубилеј 25 година постојања и успешног окупљања

народа тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Пре четврт века у јеку распада бивше државе и процеса подела „смутних деведесетих“, чувени домаћин из Крајчиновића Младоје Радовић, је покренуо манифестацију која је била једна од првих везивних компоненти за мештане ових пасивних крајева у све три државе.

Ентузијазмом и домаћинским приступом организацији манифестације породице Радовић, инсистирању на саборности и атрактивном и богатом програму, Видивдански сабор Горава Крајчиновићи прерастао је убрзо у најбројнији и највећи народни скуп на тромеђи, који се како кажу мештани „ не пропушта“ и који се чека целе године. У жељи да афирмише традицију овог краја кроз оживљавање нематеријалног културног наслеђа, народних обичаја, сеоских спортских надметања и забаве, организатор је направио специфичан програм комбинованог сеоског вишебоја и надметања у традиционалним вештинама из живота наших предака који је за протеклих четврт века имао више од 20 хиљада учесника и такмичара свих узраста а према слободним проценама саборска такмичења и чувени „вашар код газда Младоја“ је за 25 година постојања посетило више од 200 хиљада гостију из све три државе тромеђе али и посетилаца из целог света.

Домаћини и ове године најваљују богат програм који ће организовати такмичења у сеоском вишебоју у репрезентативним турнирима у: малом фудбалу, одбојци, скоку у даљ, бацању камена с рамена и трци ђедова. У надметањима из традиционалних вештина ту ће и ове године бити дисциплине: извлачење трупца с воловима, резање трупца тестером кладаром, резање трупца дубећом тестером као и такмичење у говорењу здравице и брзом испијању пива. Највеће атракције 25. јубиларног сабора биће чувена Видовданска корида и коњичка трка на стази од 1,5 километара. Очекује се да јубилеј додатно окупи још већи број учесника, како би се обележила деценијска традиција сабора када најспремнији момци тромеђе и целе породице од Дурмитора до Златибора и од Романије до Бјеласице, се спремају целе године како би своје вештине показали на такмичењу за Видовдана.

Сходно традицији породица Радовић је и ове године са својом фирмом Горава Крајчиновићи, пријатељима, пословним партнерима и спонзорима припремила вредне награде за све такмичаре и победнике у свим дисциплинама као и најбоље естрадне извођаче у забавном делу програма. Као атрактивни пратећи програми сабора најваљују се организовање кладионице за овна са четири рога, во на ражњу, играчице и неколко специјалних изненађења за јубиларни 25. Видовдански сабор Горава Крајчиновићи 2019.Видовдански сабор у Крајчиновићима, обележава ове године јубилеј 25 година постојања и успешног окупљања народа тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Пре четврт века у јеку распада бивше државе и процеса подела „смутних деведесетих“, чувени домаћин из Крајчиновића Младоје Радовић, је покренуо манифестацију која је била једна од првих везивних компоненти за мештане ових пасивних крајева у све три државе.

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


krajcinovici sabor tromedja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.305.910 посета
Тренутно на сајту: 324 посетилац(a)