Марко Трнавац добитник "Златне трубе": Сјајном музичару признање "Вечерњих новости" 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Марко Трнавац добитник "Златне трубе": Сјајном музичару признање "Вечерњих новости"
Trenutno na sajtu: 305       |       Podeli:
15.08.2021 | 0 коментар(а)



Гуча - Добитник "Златне трубе", дара "Вечерњих новости" на 60. Сабору трубача у Гучи, је Марко Трнавац из Мршеља.
Марко трнавац добитник Златне трубе, фото: ГЗС

Свирка овог виртуоза на труби одушевила је сабораше, који су аплаузима и вриском поздравили "златног" трубачког аса.

- Пресрећан сам. Ово је био мој сан, да ми у рукама засија "Златна". Дуго се већ такмичим, увек имам свој оркестар са којим радим током целе године. Ова награда је и част, али и обавеза. Јер, морам је оправдати сада. А како другачије него најбољом свирком којом ћу увесељавати народ. Хвала саборашима, Гучи, а посебно хвала "Новостима". Мој живот од данас је потпуно друга прича - рекао нам је Трнавац.

О добитнику награде публике, односно популарније назване "Златна труба", одлучивао је жири у саставу: Данијела Веселиновић, професор трубе, Драган Ђоловић, туристички водич из Чачка, Радован Гајић, књижевник из Канаде, Јовиша Славковић, књижевник и Владимир Илић, новинар нашег листа. Победник је на леђима сабораша пренет кроз Гучу, а Трнавац је свирао као никада пре, звуцима трубе парао је небо над Гучом. "Златна" је потом засвирала у хотелу "Нордик", некада чувеном по истоименом називу као и награда "Новости". Тако се на овом јубиларном Сабору "Златна" вратила тамо где је одвајкада и свирала. Славље је трајало до пред саму зору, а народ се тискао да види и чује најбољег на овогодишњем такмичењу најбољих трубачких оркестара.

Стручни жири одлучио је да за Прву трубу прогласи Кристијана Азировића, најбољи оркестар је Владимира Ивановића, док је најизворније музицирао оркестар Јовице Јовановића из Луновог Села. Финално такмичење почело је са чувеном саборском химном "Са Овчара и Каблара", коју је на стадиону крај Бјелице у истом даху одсвирало скоро 200 трубача. Све то пратио је звук прангија, а цео овај моменат, причају сабораши, остаће свакоме урезан у сећања до краја живота, јер тада се "човек најежи од главе до пете".

Ређали су се на бини све сами трубачки асови, најбољи које Србија тренутно има. Јужњаци су играли на карту мераклијских, врањких, сетних мелодија, док су западњаци грували "двојке", први за ужитак и игру свирали су чочеке, други кола. Није саборашима на стадиону сметало сунце које је неумољиво пржило, а ни трубачи нису посустали на врућини, свирали су стамено, без грешке, за уживање и памћење. Посебно ће остати упамћено маестрално изведено "ужичко коло" оркестра Марка Трнавца из Мршеља, које је на Сабору одсвирано после чак 36 година.

Словенци: Ово је лудница! 

Ово је права лудница, нигде нема овакве журке на отвореном као у Гучи. Стигли смо првог дана Сабора, не иде нам се кући, тако да ћемо можда продужити боравак у Драгачеву, да испратимо и последњег трубача из Гуче - рекла нам је група Словенаца.

ГЗС/ Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Marko truba zlato guca

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.227.106 посета
Тренутно на сајту: 306 посетилац(a)