Grad na Moravi postaje značajan zdravstveni centar u Srbiji - danas predstavljeni noviteti iz digestivne i laparaskopske hirurgije (VIDEO) 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Grad na Moravi postaje značajan zdravstveni centar u Srbiji - danas predstavljeni noviteti iz digestivne i laparaskopske hirurgije (VIDEO)
Trenutno na sajtu: 289       |       Podeli:
29.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Hirurška sekcija se posle par godina probudila, odnosno ponovo rodila, posle korone koja nas je unesrećila.

Današnji broj hirurga na predavanju je izuzetan, pogotovu mladih i nadam se da će to svi prepoznati, rekao je prof. dr Velimir A. Marković, direktor Prve hirurške u KCS i potpredsednik hirurske sekcije SLD.

„Aktuelne teme iz digestivne hirurgije. Imamo dva eminentna stručnjaka, jedan iz Londona koji će nam pričati nešto o transplataciji i drugi makedonskog porekla a dolazi iz Hamburka Bogoevski koji će prezetovati najnovije stavove o upali pankreasa. Jedan ipozantan skup, koji nama, koji smo na zalasku karijere, imponuje da ostavljamo nekoga iza sebe ko će ovo da nasledi”, rekao je prof. dr Marković.

Prof. dr Velimir A. Marković, direktor Prve hirurške u KCS i potpredsednik hirurske sekcije SLD

Pomoćnik gradonačelnika za oblast društvenih delatnosti Miroslav Petković istakao je značaj ovog skupa.
„Hirurška sekcija Srpskog lekarskog društva se odlučila za naš grad upravo zato što postoji sjajna saradnja naše lokalne samouprave i sa Ministarstvom zdravlja ali i sa našom Opštom bolnicom. Ovo je prillika da 400 lekara, vrhunskih stručnjaka koji će danas biti ovde upoznamo šta je to grad Čačak uradio u prethodnom periodu. Od potpune rekonstrukcije našeg porodilišta 2017. godine, otvaranje angio sale, velika zahvlanost profesoru Sagiću i Petroviću, našim prijateljima, ali i dvojici specijalizanata koji su počeli sa njima da rade. Do sada je urađeno 7 500 intervencija, a 2 000 života je spašeno upravo u toj sali. Država je uložila 22 miliona dinara, a grad Čačak 8 miliona za parking bolnice. U našoj bolnici funkcionišu tri skenera, savremeni ultrazvučni aparati a imamo i sjajnu opremu za dijagnostiku što će omogućiti našim sugrađanima da ne idu u neke druge zdravstvene centre, već mogu da se leče upravo u svom gradu”, kazao je Petković.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast društvenih delatnosti Miroslav Petković

Prema njegovim rečima najveće ulaganje države, a i velika zahvalnost predsedniku Vučići, jeste magnetna rezonanca koja je stigla u Čačak i koja je već u funkciji.
„Preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, 175 miliona dinara je uloženo u to. Grad Čačak je u prethodnom periodu uložio 135 miliona u ozakonjenje objekata naše bolnice. Mi uskoro krećemo sa izgradnjom hiruške bolnice na 27 hiljada kvadratnih metara, a ovi postojeći objekti će biti pretvoreni u internistički blok. Vrlo brzo ćemo na površini od 10 hektara imati 55 000 kvadrata bolničkih objekata. Iako je Čačak izgradnjom autoputeva postao saobraćajni centar, što smo već tradicionlano privredni i kulturni i sportski centar, svakako na ovaj način postajemo jedan od značajanih zdravstvenih centara u Srbiji”, rekao je Petković.

Dr Biljana Marić, načelnica hirurgije u Opštoj bolnici Čačak 

Dr Biljana Marić, načelnica hirurgije u Opštoj bolnici Čačak rekla je da se nada da će svima biti od velike koristi ovaj skup kao i njima.
„Mi kao odeljenje opšte hirurgije u bolnici u Čačku imamo ogromnu čast i zadovoljstvo da smo izabrani da budemo domaćini jednog ovako velikog i eminentnog skupa u našem gradu i nadam se da će svima biti od velike koristi kao nama samima. Pretežno se bavimo laparaskopskim temama ali ima i drugih aktuelnih u današnjem hirurškom radu i nekom miljeu hirurgije, nešto što i mi radimo i stremimo i nadamo se da ćemo uspeti da dostignemo neke vrednosti od toga. Za hirurge je od ogromnog značaja da prate i da budu stalno u toku šta se dešava, da ne kažem da je to na nekom dnevnom nivou i ovakvi skupovi su od ogromnog značaja za nas. Mi smo mali kolektiv ali vredan i radan, jako nam je značajno da prisustvujemo i na drugim mestima, a posebno kada se to dešava u našem gradu”, kazala je dr Marić.


GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak srbija hirurzi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.465.122 посета
Тренутно на сајту: 289 посетилац(a)